c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu Čačiću zbog prometne nesreće u Mađarskoj

09.05.2013 07:16 ZAGREB, 8. svibnja 2013.(Hina), Vrhovni sud odbio je žalbu bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića i potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda koji ga je poput suda u Mađarskoj, gdje je početkom 2010. izazvao prometnu nesreću s dvoje poginulih, osudio na 22 mjeseca zatvora.

Odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio žalbene argumente Čačićeve obrane, danas poslijepodne dostavljena je zagrebačkom Župaijskom sudu. Time je postala pravomoćna odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru.

Po riječima glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića odluka će postati izvršna tek kada se dostavi Čačiću. No, prije nego što bivši prvi potpredsjednik vlade ode u jednu od hrvatskih kaznionica sudsko vijeće koje je donijelo presudu spis mora dostaviti sucu izvršenja. On, pak, mora pozvati Čačića i uručiti mu rješenje o izdržavanju zatvora na koje postoji pravo žalbe, ali i traženja odgode odsluženja zbog obiteljskih zdravstvenih ili drugih razloga.

Potvrđujući mađarsku kaznu zagrebački je sud, u siječnju ove godine, odlučio da nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust. Osim toga izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine. Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012.

Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj. Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.