c S
Dnevne novosti

EK predlaže zemljama članicama da potpišu Ugovor o trgovini oružjem

09.05.2013 07:08 BRUXELLES, 8. svibnja 2013.Hina, Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog odluke koji je uputila zemljama članicama da potpišu međunarodni ugovor o trgovini konvencionalnim naoružanjem, koji je prošli mjesec izglasan na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i kojim se želi iskorijeniti ilegalna trgovina konvencionalnim naoružanjem.

Ugovor o trgovini oružjem (ATT) izglasan je 2. travnja prihvaćenjem rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Ugovor sadrži pravno obvezujuće standarde o uvozu, izvozu i transferu konvencionalnog naoružanja, osigurava odgovorniju i transparentniju trgovinu oružjem. Komisija navodi da zbog nelegalne i loše regulirane trgovine oružjem više od 740.000 ljudi godišnje u svijetu gubi živote u oružanom nasilju.

Rezolucija je dobila veliki broj glasova u Općoj skupštini, ali je među značajnim izvoznicima i uvoznicima bilo dosta suzdržanih. O ugovoru se u UN-u pregovaralo i u srpnju 2012. godine, ali bez potpore Sjedinjenih Država, koje su sada promijenile stajalište i aktivno pridonijele usuglašavanju ugovora. Komisija preporučuje da što više zemalja članica potpiše ATT na ceremoniji 3. lipnja.

Ugovor stupa na snagu kada ga ratificira najmanje 50 zemalja u svijetu. Odredbe ATT-a pokrivaju trgovinu konvencionalnim naoružanjem u sljedećim kategorijama: tenkovi, borbena oklopna vozila, topništvo velikog kalibra, borbeni zrakoplovi i helikopteri, ratni brodovi, rakete i raketni bacači, pješačko i lako naoružanje te streljivo.

"Cilj ATT-a je pridonijeti međunarodnom i regionalnom miru, sigurnosti i stabilnosti reguliranjem trgovine konvencionalnim naoružanjem i iskorjenjivanjem nelegalne trgovine", rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. Na brzo potpisivanje ugovora, kako bi što prije stupio na snagu, pozvala je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.