c S
Dnevne novosti

Javni ovršitelji traže izravnu naplatu od države zbog ukidanja te službe

09.05.2013 07:20 ZAGREB, 8. svibnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar izvijestio je da je podnio zahtjev za isplatu zadovoljštine, odnosno izravnu naplatu od države u iznosu od 18 tisuća kuna, zbog štete koju su javni ovršitelji, smatra, pretrpjeli protuustavnim ukidanjem njihove službe.

Vidmar u priopćenju ističe kako su javni ovršitelji prisiljeni na takav korak jer Ministarstvo pravosuđa nije u roku od tri mjeseca postupilo u skladu s odlukom Ustavnog suda od 23. siječnja te svakom imenovanom javnom ovršitelju isplatilo po 18 tisuća kuna zadovoljštine. Takvom izravnom naplatom, dodaje, javni ovršitelji barem bi djelomično pokrili velike troškove i drugu štetu koja je nastala prošlogodišnjim "protuustavnim ukidanjem javnoovršiteljske službe".

Najavljuje da će javni ovršitelji uskoro pokrenuti i parnice radi naknade štete, budući da Ministarstvo pravosuđa, upozorava, nije spremno nadoknaditi čak niti njihove stvarne troškove, uz službeno obrazloženje da "za to nisu predviđena sredstva u državnom proračunu". Vidmar ponovno optužuje ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je u sukobu interesa jer se, tvrdi, za trajno ukidanje javnoovršiteljske službe zalagao zato što bi s počekom njezina rada i do 83 posto pala zarada njegovog odvjetničkog ureda koja je u 2011. iznosila oko 2,4 milijuna kuna bruto, odnosno 1,9 milijuna kuna neto.

"Dakle, ministar Miljenić bi, uslijed početka rada javnih ovršitelja, nakon završetka svog ministarskog mandata i vraćanja aktivnom odvjetništvu, godišnje izgubio 1,6 milijuna kuna neto (83 posto od 1,9 milijuna kuna)", ističe u priopćenju. Napominje kako je udruga prije deset mjeseci ministra kazneno prijavila USKOK-u zbog sukoba interesa, optužujući ga da nije zadovoljio sve propise kada je zamrznuo svoj odvjetnički status.

Od USKOK-a, ističe, nije dobio nikakvu povratnu informaciju o provedbi istražnih radnji temeljem te prijave pa ga zanima kada će javni ovršitelji biti saslušani, te je li potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju. "Dokazi priloženi kaznenoj prijavi upućuju na opravdanu sumnju u počinjenje teških kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, čije bi počinitelje u općem interesu svih hrvatskih građana i države trebalo što prije premjestiti na mjesto gdje više neće biti u poziciji da čine kaznena djela - Remetinec", zaključuje Vidmar u priopćenju.