c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže novi Zakon o ugljikovodicima

10.05.2013 07:24 ZAGREB, 9. svibnja 2013.(Hina), Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojim želi pojednostavniti administrativne procedure pri ishođenju koncesija te unaprijediti pravnu sigurnost i fleksibilnost u realizaciji investicijskih projekata u pridobivanju nafte i plina.

Donošenje tog zakona novina je u domaćem zakonodavstvu jer je istraživanje i eksploatacija nafte i plina sada regulirana Zakonom o rudarstvu. Vlada smatra da je promjena zakona potrebna zbog sve većeg interesa inozemnih investitora kojima valja povisiti pravnu sigurnost i fleksibilnost u realizaciji poslovnih interesa.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže kako je najvažnija novost koju donosi novi zakon uvođenje jedinstvenog postupka za izdavanje dozvola i sklapanje ugovora i time izravno stjecanje koncesije. To znači da se izdavanje dozvole za sklapanje ugovora i sklapanje ugovora o koncesiji provodi na temelju samo jednog javnog nadmetanja u jedinstvenom postupku. Konačnu odluku o koncesiji donosi Vlada.Prijedlogom zakona predviđa se formiranje agencije za ugljikovodike te, u okviru nadležnosti Ministarstva gospodarstva, donošenje odluke o osnivanju nacionalnog trgovačkog društva čija bi osnovna djelatnost bila istraživanje i/ili eksploatacija energetskih mineralnih sirovina.

Vrdoljak smatra da novi zakon daje šansu Hrvatskoj da prema najvišim poslovnim i ekološkim standardima iskoristi bogatstva koja posjeduje. Investitor i Vlada, prema prijedlogu zakona, mogu sklopiti jedan od ugovora koje predviđa zakon. To su ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika, ugovor o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknade i poreza ili pak kombinaciju tih dvaju tipova ugovora.

Ministar Vrdoljak ističe kako je važno da se investitoru prema Vladinu prijedlogu omogućuje korištenje zemljišta i podzemlja uz jednostavan i učinkovit postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na državnom ili privatnom zemljištu. Dodaje da se propisuje jasna obveza investitora o pridržavanju svih propisa koji se odnose na zaštitu prirode i okoliša, zdravlja i sigurnosti te sanaciju područja na kojem su izvedeni rudarski radovi. Vrdoljak naglašava da vlasništvo nad cjelokupnom dokumentacijom i svim podacima vezanim uz ugljikovodike pripada isključivo državi.