c S
Dnevne novosti

Vlada: izvan snage sporazum kojim su ukinute vize za BiH

10.05.2013 07:20 ZAGREB, 9. svibnja 2013.Hina, Vlada je utvrdila prijedlog stavljanja izvan snage sporazuma s Vijećem ministara BiH kojim su ukinute vize za tu državu.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović objasnio je da je Hrvatska od ulaska u EU dužna primjenjivati vizni režim po kojemu državljanima BiH za ulazak u EU vize nisu potrebne samo ako su nositelji biometrijskih putovnica. Naglasio je da je Hrvatska zatražila suglasnost Europskog vijeća da zadrži postojeći režim, koji dopušta prelazak granice s osobnom iskaznicom, ali da će za to biti potrebna suglasnost svih članica EU.

Premijer Zoran Milanović napomenuo je da je to zatraženo na zahtjev BiH, ali i naglasio da će prelazak granice s osobnom iskaznicom, ako bude odobren, proceduralno biti kompliciraniji od prelaska na temelju biometrijske putovnice. Prijedlog o raskidu sporazuma Vlada će uputiti Vijeću ministara BiH, a ako ga ono odbije, Hrvatska će sporazum raskinuti jednostrano.

Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju do devet policijskih službenika u UN-ovoj misiji na Cipru, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić obrazložio je da je memorandum o suglasnosti s UN-om Hrvatska preuzela obvezu da u svakom trenutku ima najmanje 16 policijskih službenika spremnih za upućivanje u mirovne misije UN-a u roku od 30 dana. Izvijestio je da je trenutno u misijama na Kosovu i na Cipru angažirano 10 policijskih službenika.

Vlada je osnovala Koordinaciju za praćenje provedbe sanacije zdravstvenih ustanova, a ministar financija Slavko Linić objasnio je da bi to tijelo trebalo ujednačiti metodu i tehnologiju sanacije. Na sjednici je donesena i odluka o sanaciji bjelovarske opće bolnice, a Linić je naglasio da je riječ o 26. bolnici čiji je osnivač jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a koja je ušla u sanaciju.

"Za sve te ustanove osnovana su i sanacijska vijeća, a potrebno je koordinirati njihov rad, da bi imali ujednačene kriterije u dijelu utvrđivanja metode i tehnologije sanacija", rekao je Linić. Novoosnovano tijelo imat će devet članova, po tri iz ministarstava zdravstva i financija te iz HZZO-a, vodit će ga zamjenik ministra zdravlja Marjan Cesarik.