c S
Dnevne novosti

Erdogan: Turska bi podržala američku zonu zabrane letenja u Siriji

13.05.2013 07:12 WASHINGTON, 10. svibnja 2013.(Hina/Reuters),Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je u intervjuu za NBC News bi Turska podržala američku zonu zabrane letenja u Siriji i upozorio je da je Damask odavno prešao "crvenu crtu" predsjednika Baracka Obame glede uporabe kemijskog oružja.

Zonu zabrane letenja, kojom bi se onemogućilo sirijskim vojnim zrakoplovima da gađaju pobunjeničke ciljeve, spomenuli su američki zastupnici kao jednu od mogućnosti koju bi SAD mogao iskoristiti kako bi izvršio pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al Asada. "Od samoga početka... rekli bismo 'da'", rekao je Erdogan u odgovoru na pitanje NBC-a da li bi Turska, članica NATO-a koja dijeli svoju najdužu granicu sa Sirijom, podržala takvu akciju.

Međutim, uspostava zone zabrane letenja zahtijevala bi američke zračne udare, a moguće i slanje snaga u Siriju, što nosi opasnost od od žrtava. Mali su izgledi da će SAD uskoro poduzeti takvu akciju, izjavili su američki dužnosnici. Ipak, Erdoganova izjava mogla bi pojačati pritisak na Washington da poduzme akciju. Erdogan je također rekao da je Asad koristio kemijsko oružje protiv svojih protivnika te da je "odavno" prešao Obaminu takozvanu crvenu crtu.

Obama je kolovozu prošle godine izjavio kako na uporabu kemijskog oružja u Siriji gleda kao na "crvenu crtu". Međutim, zbog lažnih obavještajnih podataka iskorištenih za opravdavanje rata u Iraku 2003. godine, SAD sad želi dokaze prije pokretanja bilo kakve akcije. "Jasno je da je režim koristio kemijsko oružje i rakete.

Prema našim obavještajnim podacima, upotrijebili su dvjestotinjak projektila", rekao je Erdogan u intervjuu. "Možete vidjeti tko je je stradao od kemijskih raketa po njihovim opekotinama", ustvrdio je Erdogan koji je rekao za NBC da će Turska podijeliti svoje obavještajne podatke s Vijećem sigurnosti UN-a. Obama bi se trebao sastati s Erdoganom u Washingtonu 16. svibnja.