c S
Dnevne novosti

Hrvatska će podupirati Srbiju i nakon 1. srpnja

13.05.2013 07:10 BEOGRAD, 12. svibnja 2013.(Hina), Veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak izjavio je u intervjuu da će Hrvatska podupirati Srbiju u eurointegracijiskim procesima i nakon 1. srpnja 2013. godine, kad službeno postane članicom Europske unije (EU), te da u međusobnim odnosima neće zlorabiti članstvo u Uniji, već naprotiv - nastaviti razvijati dobrosusjedsku suradnju.

„Prije i nakon 1. srpnja 2013. Hrvatska će podupirati Srbiju u njezinim reformskim i europskim integracijskim procesima i u rješavanju međusobnih otvorenih pitanja neće zloupotrijebiti svoju „povlaštenu“ poziciju, već će u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušati naći rješenje za postojeće izazove“, istaknuo je u intervjuu beogradskom listu Danas veleposlanik RH Željko Kušrešak. On je naglasio da Hrvatska prenosi najsvežija iskustva iz svog eurointegracijskog procesa, te pruža političku, tehničku i razvojnu pomoć kako bi Srbija što prije dosegnula europske standarde.

„Držimo da je zajednički interes Srbije i svih zemalja u regiji da što prije uđu u EU i upravo predanost europskim integracijama pruža regiji čvrstu osnovu za budući prosperitet, sigurnost i stabilnost u svakom pogledu“, rekao je hrvatski veleposlanik u Beogradu. Govoreći o međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, Kuprešak je naveo da se nakon sastanka mješovitih povjerenstava dviju država 20. ožujka u Zagrebu, trenutačno uspostavlja komunikacija na svim relevantnim državnim razinama kako bi se još brže rješavala sva otvorena, prioritetna pitanja poput manjinskih prava, problema granica i nestalih osoba, te da bi se ponovno pokrenuo rad svih međudržavnih i nacionalnih povjerenstava.

U tom kontekstu su, kaže veleposlanik Kuprešak, već dogovoreni okvirni datumi nastavka pregovora o pitanjima zaštite manjinskih prava i granične problematike. Kuprešak je podsjetio na dosadašnje sastanke šefova diplomacije Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Ivana Mrkića, istaknuvši da su njih dvoje već usuglašavali prekogranične projekte koji se odnose na općine i gradove uz granicu Srbije i Hrvatske, a da će uskoro te projekte "zajednički kandidirati za financiranje pri europskim fondovima".

U svezi s članstvom RH u EU, hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak rekao je da će Hrvatska kao mala zemlja s manje od jedan posto ukupnog stanovništva EU, tražiti svoju perspektivu na tržištu s više od pola milijarde potrošača. Kuprešak je ocijenio i da se ne može govoriti o brzom ekonomskom oporavku Hrvatske ulaskom u EU, ali je predvidio blagi rast u 2014. godini, a potom i zaustavljanje rasta nezaposlenosti.