c S
Dnevne novosti

U Sloveniji održan susret parlamentaraca Jadransko-jonske inicijative

14.05.2013 07:12 LJUBLJANA, 13. svibnja 2013.Hina, Predstavnici parlamenata država Jadransko-jonske inicijative u ponedjeljak su na zasjedanju u Sloveniji ocijenili da Europska komisija treba što prije donijeti strategiju razvoja jadransko-jonske mikroregije, izjavio je na konferenciji nakon zasjedanja parlamentaraca na Brdu kod Kranja predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber.

Na sastanku je prema Veberovim riječima bilo riječi i o procesu približavanja država jugoistočne Europe Europskoj uniji.Strategija razvoja jadransko-jonske mikroregije bit će prihvaćena do kraja ove godine, a trebala bi omogućiti državama u inicijativi da raspolažu sredstvima iz europskog proračuna za investicije u razvoj malih i srednjih poduzeća, za što se osobito zauzima Italija, naglasio je Veber.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je 2000. godine, a u njoj surađuju Albanija, Bosna in Hercegovina, Crna gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Srbija i Slovenija, koja do sredine godine predsjedava inicijativom.

Na susretu parlamentaraca na Brdu kod Kranja sudjelovali su uz predsjednika slovenskog parlamenta Janka Vebera još i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, posebni izaslanik srbijanskog parlamenta Miodrag Popović, podpredsjednik talijanskog zastupničkog doma Luigi Di Maio, zastupnica u hrvatskom Saboru Romana Jerković, grčki zastupnik Joanis Kefalogianis te zastupnica u predsdtavničkom domu parlamenta BiH Nermina Zaimović Uzunović.