c S
Dnevne novosti

Josipović s Repentinom i Linkom: EU s Hrvatskom dobiva na kvaliteti

14.05.2013 07:16 ZAGREB, 13. svibnja 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović susreo se u ponedjeljak u Zagrebu s francuskim ministrom europskih poslova Thierryiem Repentinom i državnim ministrom u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michaelom Linkom koji su istaknuli da ulaskom Hrvatske EU dobiva na kvaliteti i ocijenili da je Hrvatska spremna za članstvo.

"Francuski ministar istaknuo je simboliku zajedničkog francusko-njemačkog posjeta te ocijenio da će EU ulaskom Hrvatske dobiti novu kvalitetu, dok je njemački ministar uvjeren da je Hrvatska dobro pripremljena za članstvo, što je od posebne važnosti za Njemačku, te da svojim primjerom dokazuje ostalim aspiranticama na članstvo da se reforme mogu provesti", stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika. Repentin i Link, koji su ujedno povjerenici za njemačko-francusku suradnju u svojim parlamentima, borave u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović im je zahvalio na kontinuiranoj potpori koju su Francuska i Njemačka pružale Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u EU-u i izrazio uvjerenje kako će međusobna suradnja dodatno ojačati nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Uniju. Osvrnuvši se na izazov daljnjeg proširenja Unije, Josipović je ponovio stav kako Unija nije cjelovita i potpuna bez država jugoistočne Europe i naglasio da Hrvatska svojim susjedima nudi tehničku i političku pomoć u njihovom približavanju Uniji, navodi se u priopćenju.

Repentin i Link sastali su se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom koji je u razgovoru rekao da se Hrvatska nalazi u prijelomnom trenutku jer će uskoro postati dio zajedničke europske obitelji, a Francuska i Njemačka su tome znatno pridonijele savjetima te političkom i financijskom pomoći, priopćeno je iz Sabora. Leko je u razgovoru s francuskim i njemačkim ministrima naglasio da je hrvatski interes da sve članice regije imaju perspektivu ulaska u NATO i Europsku uniji radi stabilnosti i mira.

Ovim posjetom smo došli izraziti zadovoljstvo što će Hrvatska 1. srpnja ove godine biti primljena u Europsku uniju kao i to što će se hrvatski vojnici pridružiti paradi u Parizu 14. srpnja povodom najvećeg francuskog nacionalnog praznika, kazao Repentin. Dodao je da Hrvatska drugim zemljama regije služi kao pozitivan primjer u provođenju reformi. Pozdravio je odgovoran pristup Hrvatske prema susjednim zemljama i posebno izdvojio odnose sa Slovenijom. Državni ministar Link je najavio da će se 16. svibnja ove godine u Bundestagu glasovati o hrvatskom pristupnom ugovoru.

Naglasio je da činjenica da je Njemačka zadnja od svih država članica EU-a koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor, nema veze s Hrvatskom nego se tu radi isključivo o unutarnjim državnim metodama. Repentin i Link su članovima saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske poslove kazali kako se od Hrvatske očekuje da aktivno sudjeluje u svim važnim političkim odlukama Europske unije.

Prije svega, Hrvatska će u narednom razdoblju odlučivati o članstvu u eurozoni i raditi na ispunjavanju standarda za ulazak u Schengenski prostor, dodali su Link i Repentin. Na sastanku je bilo riječi i o Višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020. te mogućnostima za apsorpciju financijskih sredstava iz europskih fondova.