c S
Dnevne novosti

Istodobno s lokalnima i izbori za zamjenike čelnika lokalne samouprave iz reda nacionalnih manjina

14.05.2013 07:24 ZAGREB, 13. svibnja 2013.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je da će se istodobno s lokalnima, ove godine održati i izbori za zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika općina iz reda nacionalnih manjina u jedinicama u kojima manjine imaju pravo na svog zamjenika te iz reda hrvatskog naroda tamo gdje su Hrvati u manjini.

U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, pravo na zamjenika gradonačelnika, odnosno načelnika općine manjine imaju u gradovima i općinama u kojima čine više od 15 posto stanovnika, a pravo na zamjenika župana u županijama u kojima čine više od pet posto stanovništva.

U jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva pravo na zamjenika imaju Hrvati. Neposredne izbore zamjenika čelnika iz redova nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda Vlada je raspisala u 74 jedinice.

Na dan izbora, u nedjelju 19. svibnja, na svim biračkim mjestima u tim jedinicama izvjesit će se obavijest da se u toj jedinici bira zamjenik iz reda određene nacionalne manjine ili hrvatskog naroda, s uputama za birače koji imaju pravo i žele glasovati i na tim izborima.

Takvi birači od članova biračkog odbora trebaju zatražiti poseban glasački listić za izbor zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalne manjine ili hrvatskog naroda, priopćilo je danas Državno izborno povjerenstvo.