c S
Dnevne novosti

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije potpisali protokol o pograničnim ophodnjama

14.05.2013 07:14 ZAGREB, 13. svibnja 2013.(Hina), Glavni ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić i direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović potpisali su u Batrovcima Protokol o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu, utemeljen na odredbama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o policijskoj suradnji, priopćio je MUP.

Ističu da je potpisivanje protokola odraz dosadašnje uspješne suradnje graničnih policija dviju zemalja u postupanju uz zajedničku državnu granicu. "Uspostava i dvogodišnji rad zajedničke kontaktne službe na graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci, znatno je doprinijela povoljnijem stanju sigurnosti i razmjeni informacija između dviju policija", izjavio je Dominić.

Dodao je da će provođenje Protokola i kod građana s obje strane granice povećati osjećaj sigurnosti i povjerenja u redarstvene službe. "Važnost navedenog čina treba sagledati i u kontekstu skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo zemalja Europske unije i preuzimanja nadzora vanjskih granica Europske unije", ustvrdio je Dominić.

U MUP-u ističu i da je ravnatelj policije prilikom posjeta Srbiji najavio da će srbijanski policajci i ove godine, drugi puta zaredom, sudjelovati u akciji "Sigurna turistička sezona". Riječ je o projektu koji se provodi od 2006. kada je počela suradnja hrvatske policije s policijama drugih europskih država čiji su turisti najbrojniji gosti na Jadranu.

Strani policajci od početka srpnja do kraja kolovoza u odori i bez oružja rade u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, a cilj projekta je povećanje sigurnosti turista u Hrvatskoj.