c S
Dnevne novosti

Gull: Turska će nastaviti snažno djelovati na Balkanu

15.05.2013 07:08 SARAJEVO, 14. svibnja 2013.Hina, Turski predsjednik Abdulah Gull najavio je kako će njegova zemlja nastaviti s naporima za normaliziranje odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije što uključuje i trilateralne sastanke na razini šefova država i ministara vanjskih poslova.

Uoči trojnog sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, što će se održati u Ankari, Gull je u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako Turska ulaže velike napore u izgradnju što boljih odnosa između Sarajeva i Beograda.

"Približavanje Sarajeva i Beograda daje očevidan doprinos miru u regiji", kazao je turski predsjednik dodajući kako će njegova zemlja te napore i u budućnosti pomagati koliko god može. Najavio je kako će posebna pozornost biti usmjerena na suradnju na planu gospodarstva, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

Gull je konstatirao kako njegova zemlja ima sve veći politički utjecaj, a njeno je gospodarstvo 17. na svijetu te šesto u Europi, što sve Turskoj daje priliku da poveća svoj utjecaj u odnosima sa s cijelim svijetom, no Balkan pritom ima prioritetno mjesto."Naš jedini cilj je doprinos ponovnom miru, sigurnosti, stabilnosti i povjerenju na Balkanu", kazao je Gull dodajući kako Turska želi da se neprijateljstva i predrasude kojima je "zaražena povijest Balkana" ostave prošlosti, a budućnost gradi na temeljima prijateljstva, tolerancije i suradnje.

Turski predsjednik te predsjednik Srbije i članovi Predsjedništva BiH okupit će se u Ankari u utorak navečer na radnoj večeri, dok će u srijedu voditi trilateralne odnosno bilateralne razgovore.Boravak u Ankari ujedno će biti prva prilika za susret srbijanskog predsjednika Nikolića i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Komšića, koji je do sada odbijao sastanke s Nikolićem zbog njegovih izjava kojima je dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.