c S
Dnevne novosti

Erjavec: nastavak postupaka protiv Ljubljanske banke štetili bi kredibilitetu Hrvatske

16.05.2013 07:12 LJUBLJANA, 15. svibnja 2013.Hina, Moguće nastavljanje postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima naštetilo bi kredibilitetu Hrvatske, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec govoreći o tom pitanju na sjednici vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta.

"Očekujemo da će Hrvatska poštovati memorandum o Ljubljanskoj banci i da se postupci protiv Ljubljanske banke neće nastaviti, to bi štetilo kredibilitetu Hrvatske", rekao je Erjavec. Dodao je da je prošlog tjedna u razgovorima s hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu, prilikom posjeta predsjednika Boruta Pahora, dobio uvjeravanja Hrvatske da hrvatska strana dogovor poštuje te da se s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić dogovorio da se ubrzaju nastojanja kako bi se pitanje Ljubljanske banke što prije počelo rješavati preko Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, kako je predviđeno memorandumom dviju vlada.

Erjavec je rekao da bi se, prema dogovoru s hrvatskom ministricom Pusić, uskoro trebali ponovo sastati Zdravko Rogić i France Arhar, financijski stručnjaci obiju strana za pitanje Ljubljanske banke i stare devizne štednje.Arhar je ponovio shvaćanje slovenske strane da memorandum dviju vlada, koji su u Mokricama prije dva mjeseca potpisali hrvatski premijer Zoran Milanović i tadašnji slovenski premijer Janez Janša, predviđa kako je postupke pred hrvatskim sudovima koji se vode protiv Ljubljanske banke zbog prenesenog dijela devizne štednje hrvatskih građana potrebno zaustaviti i ne pokretati nove sve dok se ne nađe rješenje u okviru sukcesije.

Pitanje Ljubljanske banke spomenuto je i u razgovorima slovenskog premijera Boruta Pahora s najvišim hrvatskim dužnosnicima u Zagrebu prošlog tjedna prilikom Pahorova prvog službenog posjeta Hrvatskoj. Premijer Milanović i slovenski predsjednik tom su se prilikom usuglasili da pitanje treba nastaviti rješavati u okviru sukcesije i prema memorandumu dviju vlada iz Mokrica. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uz to je rekao da Hrvatska memorandum dviju vlada ne krši te se zajedno s Pahorom založio da dvije vlade što prije nađu rješenje.

Pahor je pak u razgovoru za HTV ocijenio da bi to pitanje do kraja moglo biti riješeno pred bankom u Baselu ovog ili idućeg mjeseca.Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke u okviru sukcesije premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka, nakon čega je slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU.