c S
Dnevne novosti

Načelna suglanost oko rebalansa proračuna EU-a za 2013.

16.05.2013 07:14 BRUXELLES, 15. svibnja 2013.Hina, Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su načelnu suglasnost o povećanju europskog proračuna za ovu godinu u iznosu od 7,3 milijarde eura i sada se očekuje od Europskog parlamenta da pristane pregovarati o sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru.

Irsko predsjedništvo je objavilo da su ministri financija, koji su se sastali u utorak, postigli "politički dogovor" o rebalansu proračuna za ovu godinu, a da će formalno glasovanje biti orgazirano kasnije. Protiv toga dogovora bilo je šest zemalja - Velika Britanija, Nizozemska, Finska, Švedska, Danska i Austrija ali one nemaju dovoljno glasova da blokiraju odluku. Odluke o godišnjim proračunima EU-a donose se kvalificiranom većinom, dok je sedmogodišnje proračunske okvire potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Europski parlament nije pristajao pregovarati o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) dok zemlje članice ne odobre rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 11,2 milijarde eura kako bi se platili zaostali računi koji proizlaze iz ranije preuzetih obveza. Iznos od 7,3 milijarde eura mogao bi biti deblokiran krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, a druga tranša od 3,9 milijarde eura, koliko nedostaje do iznosa od 11,2 milijarde eura, trebala bi se dogovoriti do kraja ove godine.

Proračun za ovu godinu izglasan je u prosincu prošle godine u visini od 133 milijarde, a Komisija je kasnije predložila da se poveća za 11,2 milijarde eura. Iznos od 11,2 milijarde najveći je mogući iznos koji je Komisija mogla predložiti bez mijenjanja sedmogodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2007.-2013. Za promjenu sedmogodišnjeg proračunskog okvira potrebna je suglasnost svih članica, što je nemoguća misija u ovim okolnostima.

Ovim dogovorom otvoren je put za početak pregovora o sedmogodišnjem proračunu za razdoblje 2014-2020. između triju institucija, tzv. trijalog, u koji su uključeni Komisija, Europski parlament i države članice. Čelnici EU-a dogovorili su u veljači nakon teških pregovora višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014.-2020. u iznosu od 960 milijardi eura.

Europski parlament je 13. ožujka izglasao rezoluciju u kojoj nije doveo u pitanje gornji iznos dogovoren na razini šefova država ili vlada, ali je zatražio bitne promjene u strukturi proračuna, veću fleksibilnost između proračunskih stavki i mogućnost revizije negdje u sredini sljedećeg proračunskog razdoblja.

Vijeće i Parlament moraju stoga krenuti u pregovore kako bi se višegodišnji proračunski okvir konačno izglasao u EP-u i potvrdio u Vijeću EU-a do kraja irskog predsjedništva. Eventualni neuspjeh u pregovorima o VFO-u do kraja prvog polugodišta mogao bi izazvati velike probleme u funkcioniranju EU-a, jer je već sada ostalo premalo vremena da se izglasaju provedbeni akti, koji bi trebali biti doneseni do kraja godine.