c S
Dnevne novosti

Pravobraniteljica: nezadovoljavajući pravni položaj LGBT osoba

20.05.2013 07:18 ZAGREB, 17. svibnja 2013.Hina, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, da je još uvijek nezadovoljavajući pravni položaj spolnih i rodnih manjina u Hrvatskoj iako je u posljednjih godinu dana učinjen značajan iskorak u ostvarivanju prava LGBT osoba u punom opsegu.

U svrhu poboljšanja pravnog položaja LGBT osoba pravobraniteljica Ljubičić je naglasila važnost političke volje da se krene u izradbu novoga zakona o registriranom partnerstvu te donošenja izmjena Zakona o državnim maticama. Njima bi se omogućilo svim transrodnim osobama da promijene podatke na svojim osobnim dokumentima u skladu s rodnim identitetom, rekla je.

Sudjelujući u radu okruglog stola o društvenom položaju LGBT zajednice, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je posebno apelirala na medije da "sankcioniraju svaki homofobni istup". Također je ocijenila da su pitanja vezana za istospolnu orijentaciju i dalje neprimjereno prikazana u udžbenicima za osnovne i srednje škole. Sociolog Renato Matić, uspoređujući specifičnosti najvećih hrvatskih gradova, rekao je da je prema LGBT populaciji najtolerantnija Rijeka, a najlošija situacija je u Splitu, koji je u tome, kazao je, "na razini na kojoj je bio Zagreb 2003./2004.".

Smatra i da su poražavajući rezultati GONG-ova istraživanja provedenog 2010. godine među učenicima završnih razreda srednjih škola. To je istraživanje, naime, pokazalo da čak 45 posto hrvatskih maturanata smatra "homoseksualnost nekom vrstom bolesti", a 77 posto ih se izjasnilo da bi homoseksualcima zabranili javni nastup "jer to loše utječe na odgoj". Okrugle stolove o društvenom položaju LGBT osoba organizirali su danas u Zagrebu i Rijeci pravobraniteljica Višnja Ljubičić i LGBTQ organizacije civilnog društva Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka LORI i Queer Split.

Aktivisti udruga Kontra i Iskorak također su tradicionalno obilježili dan simbolično razvivši zastavu duginih boja ispred sjedišta hrvatske Vlade, Banskih dvora, gdje su i pročitali svoje zahtjeve koje su zatim službeno predali predstavniku Vlade. Obilježavajući 23. obljetnicu, otkako je 17. svibnja 1990.

Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti, uduge Kontra i Iskorak traže prihvaćanje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije istospolnih parova u pravu na brak i izvanbračnu zajednicu. U školama traže sustavno uvođenje spolnog odgoja te povlačenje iz udžbenika svih "homofobnih sadržaja".