c S
Dnevne novosti

Britanija formalno završila ratifikaciju pristupnog sporazuma RH

21.05.2013 07:20 ZAGREB, 20. svibnja 2013.(Hina), Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Velikoj Britaniji, britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je završilo ratifikaciju Ugovora o pristupanju RH u EU.

Velika Britanija je položila isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora. "Ujedinjeno Kraljevstvo danas je i službeno završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma", kaže se u priopćenju ministra vanjskih poslova Williama Haguea koje je dostavilo britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Kad Hrvatska 1. srpnja uđe u EU, "bit će to povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU, kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora", drži Hague. "Odlučnost i spremnost hrvatskih vlasti i naroda preobrazili su zemlju u kojoj već djeluju EU-ove dalekosežne reforme". Hrvatsko će članstvo biti koristan signal i drugim zemljama regije, navodi Hague.

"Uspješno članstvo u EU-u prilika je za prosperitet hrvatskog naroda, a pruža i jasan primjer hrvatskim susjedima zapadnog Balkana da se težak rad doista isplati", stoji u Hagueovu priopćenju i dodaje se kako je britanska vlada uvjerena da će Hrvatska nastaviti reforme. Josipović će posjetiti Veliku Britaniju od 22. do 24. svibnja gdje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II., premijerom Davidom Cameronom te drugim visokim britanskim dužnosnicima.

"Bit će to prilika za nastavak prijateljstva i partnerstva s Hrvatskom, od naše potpore tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, do bilateralnog partnerstva te unutar EU-a", kaže se u Hagueovu priopćenju. "Radujemo se suradnji s Hrvatskom kao partnerom u EU-u u gradnji konkurentnije, otvorenije i fleksibilnije Europe, na korist svih njezinih građana".