c S
Dnevne novosti

Crna Gora raduje se skorom hrvatskom ulasku u EU

21.05.2013 07:10 ZAGREB, 20. svibnja 2013.(Hina), Crna Gora raduje se što je Hrvatska na pragu ulaska u Eurospku uniju jer tako dobiva "još jednog prijatelja u europskoj porodici naroda", rekao je crnogorski veleposlanik u Hrvatskoj Igor Građević u ponedjeljak navečer u Zagrebu na svečanosti u povodu dana nezavisnosti Crne Gore.

"Jedino demkratska i socijalno uređena država Crna Gora može ostvariti i krajnji cilj, članstva u Europskoj uniji i NATO-u. Na tom putu i dalje ćemo imati potporu svojih susjeda i europskih partnera", rekao je. "Čestitam Hrvatskoj na pristupanju Europskoj uniji. Od 1. srpnja imat ćemo još jednog prijatelja u porodici naroda", rekao je. "S prijateljima nikada nismo sami".

Svečanosti je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. svibnja, obilježava se u spomen na dan kad je 2006. održan crnogorski referendum o nezavisnosti. "Tradiciju crnogorskih vladara, umješno spojenu s europskim i socijalnim tekovinama, pretočili smo u privilegij međuvjerske i međunacionalne tolerancije i sklada. Privilegij čojstvenosti, to je kamen-temeljac današnje crnogorske države", rekao je Građević.

U Hrvatskoj su Crnogorci jedna od 22 nacionalnih manjina, a po posljednjem popisu ima ih nešto manje od pet tisuća, većinom u Zagrebu. Datum 21. svibnja za svoj je dan uzela i Koordinacija vijeća crnogorske manjine u Hrvatskoj, koja je organizirala tu proslavu.