c S
Dnevne novosti

Josipović stigao u posjet Velikoj Britaniji

22.05.2013 07:10 LONDON, 21. svibnja 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u utorak navečer u London u višednevni državni posjet Velikoj Britaniji, koji počinje u srijedu susretom s britanskom kraljicom Elizabetom II.

Kraljica Elizabeta, koja je prošle godine proslavila 60 godina vladavine, primit će Josipovića u Buckinghamskoj palači, službenoj londonskoj rezidenciji britanskih monarha od 1837. Josipović će biti prvi hrvatski predsjednik od stjecanja neovisnosti kojega britanska kraljica prima u svojem londonskom uredu i domu, smještenom u palači u njezinu privatnom vlasništvu u luksuznoj londonskoj četvrti Westminster.

Očekuje se da će najdugovječnija svjetska vladarica tijekom susreta koji bi trebao potrajati 40-tak minuta zaželjeti hrvatskom predsjedniku dobrodošlicu u Europsku uniju, kojoj se Hrvatska priključuje 1. srpnja. Do Josipovićeva posjeta Velikoj Britaniji dolazi dan nakon što je London formalno okončao postupak ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU, uz ocjenu Foreign Officea da će ulazak u Uniju biti “povijesni trenutak za Hrvatsku i za EU te kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora”.

O europskim temama i budućoj gospodarskoj suradnji Josipović će u srijedu razgovarati s ministrom gospodarstva Vinceom Cableom i ministrom pravosuđa Chrisom Graylingom. Ručak u povodu njegova dolaska priredit će barunica D'Souza, predsjednica Doma lordova britanskog parlamenta, a prijem u večernjim satima ministar za Europu David Lidington.