c S
Dnevne novosti

Predstavljen okvir za izradu strategije niskougljičnog razvoja za Hrvatsku

22.05.2013 07:20 ZAGREB, 21. svibnja 2013.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) predstavili su okvir za izradu strategije niskougljičnog razvoja (LEDS) za Hrvatsku kojoj je svrha smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine.

"To nije samo naša obaveza koju smo preuzeli zato što ulazimo u Europsku uniju, nego je to naša obaveza da se opredijelimo ka drugačijem razvoju, koji neće isključiti i okoliš", istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Dodao je da je ideja o nužnom odabiru između zaštite okoliša i prirode i gospodarskog razvoja pogrešna te da zaštita okoliša i rad na ublažavanju klimatskih promjena mogu biti generatori gospodarskog rasta i zalog zelene budućnosti. "Hrvatska u svom razvoju želi trostruku dobit - ekonomski rast, društveni razvoj i očuvan okoliš. Strategija niskougljičnog razvoja vodi nas bliže tom cilju", poručio je Zmajlović.

"Kroz naše projekte, mislim da smo već dokazali da Hrvatska ima sve preduvjete da postane globalnim pionirom u pogledu obnovljive energije, energetske učinkovitosti i 'zelenih radnih mjesta' u turizmu i poljoprivredi", istaknula je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. Dodala je kako Hrvatska već može uživati koristi od 'trostruke dobiti' - zelenih rješenja koja promiču razvoj i društvenu jednakost te istodobno rješavaju neodgodiva pitanja vezana uz okoliš. Izrada LEDS-a obveza je Hrvatske kao buduće članice Europske unije, koja je postavila ambiciozan cilj smanjenja emisija CO2 za 20 posto do 2020., te kao potpisnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

Niskougljični razvoj nije samo obveza, nego i prilika za Hrvatsku. Po analizi UNDP-a iz 2010., usredotočenost na korištenje obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost u konačnici može potaknuti otvaranje 80.000 "zelenih" radnih mjesta. Na skupu je zaključeno da je smanjenje emisije stakleničkih plinova izazov, ali i prilika za povećanje konkurentnosti i poticaj za trajni gospodarski rast. Istaknuto je kako koncept puta prema niskougljičnome konkurentnom razvoju, utemeljen na osnovnim načelima održivog razvoja koji podrazumijeva ravnotežu društvenih i gospodarskih te ciljeva vezanih uz okoliš, nema alternative.

Okvir za izradu strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2050. godine utvrđuje smjernice vezane uz ciljeve, vizije i prioritetne mjere te instrumente njezine provedbe. On upućuje na nužan sveobuhvatni pristup, međusektorsku suradnju i participaciju svih dionika, nužne stručne analize i snažnu političku volju. Kako bi oblikovali okvir za strategiju, više od 200 stručnjaka državnih institucija, akademske zajednice i civilnog društva aktivno je sudjelovalo na dva nacionalna savjetovanja i sedam sektorskih radionica za promet, poljoprivredu, energetiku i industriju, gospodarenje otpadom, korištenje zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvo, zgradarstvo i turizam.

Strategija niskougljičnog razvoja traži korjenite promjene ponašanja na osobnoj, korporativnoj i društvenoj razini. Na njezinoj izradi i provedbi nastavit će se raditi kroz potporu regionalnog projekta financiranog novcem Europske unije, a izrada će postati i obveza za države članice po novom prijedlogu europske Uredbe o mehanizmima za praćenje stakleničkih plinova.