c S
Dnevne novosti

Hrvatskim ulaskom u EU Britanija dobija partnera

23.05.2013 07:10 LONDON, 22. svibnja 2013.(Hina), Ulaskom Hrvatske u EU Velika Britanija dobiva partnera za rješavanje gospodarske krize koja muči Europu a zemlje zapadnog Balkana primjer koji trebaju slijediti na svome europskom putu, izjavio je u srijedu u Londonu britanski ministar za Europu David Lidington.

"Puno je tema na kojima ćemo surađivati, osobito na jačanju globalne konkurentnosti Europe i otvaranju radnih mjesta za mlade ljude u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji", rekao je Lidington na prijemu u povodu državnog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Britaniji. "Mi u Velikoj Britaniji veliku pozornost posvećujemo zemljama zapadnog Balkana i ulazak Hrvatske pruža im primjer koji trebaju slijediti", dodao je britanski ministar na prijemu u ministarstvu vanjskih poslova.

Ocijenivši da je ulazak Hrvatske u EU povijesni trenutak, Lidington je istaknuo da je Hrvatska prošla kroz najteže pristupne pregovore od svih članica i kroz duboku političku promjenu od početka integracija 2001. "Ulazak u Uniju je početak jednog novog puta, možda i težeg od pregovora, ali puta koji hrvatskim građanima otvara brojne koristi članstva", rekao je Lidington. Josipović je rekao da je njegov višednevni posjet Velikoj Britaniji poruka poslovnim ljudima, znanstvenicima, turistima i svim drugim Britancima da su Velika Britanija i Hrvatska europski i globalni partneri.

"Hrvatska će 1. srpnja postati punopravni član EU-a, postat će ravnopravni član europske zajednice i zahvalni smo Velikoj Britaniji na pomoći i na dobroj volji", kazao je Josipović. Podsjetivši da u Hrvatsku dolazi sve više britanskih turista i da su brojni britanski građani kupili nekretnine u Hrvatskoj, Josipović je istaknuo da je sada vrijeme da London i Zagreb rade na zajedničkim političkim projektima i gospodarskim poslovima, osobito investicijama. "Nadam se da će Hrvatska biti prepoznata kao uspješna priča i kao most prema zemljama jugoistočne Europe čije priključenje Uniji podupiru i Hrvatska i Velika Britanija", rekao je Josipović.

Upitan u tom kontekstu o odnosima sa Srbijom i o mogućnosti susreta sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Josipović je ponovio raniji stav da se službeni susret dvojice predsjednika treba dogoditi kada se napravi nešto vidljivo i kada taj susret bude poslao snažnu poruku napretka u odnosima Beograda i Zagreba. "Uvjeren sam da će se taj trenutak brzo dogoditi", rekao je Josipović koji očekuje da će Nikolić i srbijanski premijer Ivica Dačić doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU.

Odgovarajući na pitanje o referendumu o istupanju Velike Britanije iz Unije koji bi se trebao održati do kraja 2017., Lidington je rekao da je referendum jedini način da se zaključi rasprava koja se u Britaniji vodi o koristima i nedostatcima članstva u Uniji. "Premijer Cameron je jasno dao do znanja da su političke i gospodarske reforme u interesu svih članica i da je njegov cilj u iduće tri godine provesti temeljitu raspravu o ostanku u Uniji na temelju tih reformi", istaknuo je britanski ministar za Europu.