c S
Dnevne novosti

Zdravstveni odgoj ukinut; vlada će poštovati odluku; udruge zadovoljne

23.05.2013 07:20 ZAGREB, 22. svibnja 2013.(Hina), Ustavni sud ukinuo je Kurikulum zdravstvenog odgoja i pokrenuo postupak za ocjenu njegove ustavnosti, što su poduprle udruge Grozd i Reforma koje su i podnijele zahtjev za ocjenu ustavnosti, a premijer Zoran Milanović rekao je da će vlada poštovati odluku, ali i najavio kako će se i dalje zauzimati da hrvatska djeca imaju zdravstveni odgoj.

Nakon objave odluke Ustavnoga suda ostavku resornog ministra Željka Jovanovića zatražile su udruge Grozd, Reforma, Vigilare i Centar za obnovu kulture, no on ju je odbio s obzirom na da nije dovedena u pitanje nijedna sadržajna činjenica kurikuluma. Iako je sporan tek 4. modul Kurikuluma zdravstvenog odgoja, koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju, Ustavni je sud ukinuo cijeli Kurikulum jer se "ustavnopravno sporne točke" odnose na cijeli dokument. Pokrećući postupak za ocjenu ustavnosti zdravstvenog odgoja Ustavni sud zauzeo je stav da država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.Vlada će poštovati odluku; stranke podijeljene Premijer Zoran Milanović istaknuo je da će Vlada poštovati odluku, ali će se i dalje zauzimati za to da hrvatska djeca imaju zdravstveni i spolni odgoj na razini najbogatijih i najuređenijih zemalja zapadne civilizacije. "Tko hoće Bizant, neka ide na Bizant", rekao je premijer Zoran Milanović koji danas boravi u Bruxellesu. Napomenuvši da presudu još nije vidio, Milanović je istaknuo kako je "riječ o dokumentu Ministarstva obrazovanja i naše je stajalište da je sve bilo po Ustavu RH i zakonu".

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pak smatra da Kurikulum nije ukinut, s obzirom na to da nijedna njegova sadržajna činjenica nije dovedena u pitanje. "Jedino što je sporno tiče se dijela procedure, s čime se mi u ministarstvu ne slažemo, ali naravno da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda", rekao je i najavio pokretanje javne rasprave od 1. do 30. lipnja te da će zatražiti stručnu recenziju. Odluku Ustavnog suda komentirali su danas i predstavnici parlamentarnih stranaka. Dio njih odluku podupire, dio ističe da je riječ o proceduralnoj pogrešci u donošenju kurikuluma koja će se ispraviti, dok HNS-ovac Igor Kolman smatra da je "žalosno da je kvalitetan program ukinut uz tako traljavu ispriku". Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozdravio je odluku Suda, istaknuvši kako "nitko ne može odlučivati o odgoju naše djece, a najmanje jedna stranka koja tu nema što previše reći".

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio kako je očito da će izvršna Vlast i Sabor ubuduće pri donošenju akata više paziti na proceduru, poštovati volju građana i poštivati i osluškivati volju građana, bili oni organizirani ili ne. Boro Grubišić (HDSSB) zadovoljan je odlukom Ustavnog suda, a smatra da je kurikulum donesen naprečac i "gotovo nasilno".Grozd, Reforma i nastavnici podržavaju odluku i traže ostavke Predstavnici udruga Grozd, Reforma, Vigilare i Centar za obnovu kulture podržali su odluku Ustavnoga suda i zatražili da zbog nametanja zdravstvenoga odgoja bez suglasnosti roditelja ostavke, uz ministra Jovanovića, daju i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Predstavnici Grozda smatraju da roditelji imaju pravo birati odgoj svojoj djeci te zato u školama treba biti više vrsta zdravstvenoga odgoja čime bi se roditeljima i njihovoj djeci osiguralo pravo izbora. Predsjednik Reforme Vatroslav Župančić odluku smatra pobjedom sekularne Hrvatske jer je sudbena spriječila izvršnu vlast da provodi samovolju. Ocjenu Ustavnoga suda da je u donošenju zdravstvenog odgoja izostao dijalog podržala je i Udruga "Nastavnici organizirano". Zdravstveni odgoj, smatraju, uveden je nestručno i neprofesionalno. Napominjući da Zdravstveni odgoj nije ukinut zbog sadržaja nego "zbog proceduralne nemuštosti pri donošenju", nastavnici ističu kako je za to od samoga početka kriv ministar. Ministrovu ostavku zatražio je i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Odluka Ustavnog suda poraz je "koncepcije koju su zagovarali Štulhofer i Jovanović i trebali bi dati ostavke", rekao je. No, ministar Jovanović ne pomišlja na ostavku, a zdravstveni odgoj smatra jednim od svojih najboljih poteza te naglašava kako je sada još odlučniji oko njegove provedbe. Profesor Aleksandar Štulhofer, jedan od autora Kurikuluma, odluku o ukidanju Kurikuluma nije htio komentirati jer se ona odnosi na proceduru, a ne na njegov sadržaj. S druge strane, nezadovoljstvo odlukom Ustavnoga suda izrazile su udruge Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku i Kontra.

Glas razuma je tako smatra političkom, ocjenjujući da je Ustavni sud podlegao pritiscima, dok Kontra ističe kako je ona protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta, te opasna jer poručuje da djeca mogu biti zakinuta za dio informacija koji se tiče izravno njihova života. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nije željela komentirati odluku dok se u potpunosti ne upozna s njom, kao ni pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je, međutim, naglasila kako i dalje smatra da je nužno uvesti zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovne i srednje škole, uključujući i sastavnicu o spolnosti.