c S
Dnevne novosti

Sabor o konvenciji o suradnji kod međudržavnih posvojenja

23.05.2013 07:22 ZAGREB, 22. svibnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor će sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu potvrđivanja Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem.

Konvencija je sastavljena u Haagu 1933. godine i stupila je na snagu 1. svibnja 1995. godine, a ratificirale su je sve države članice Europske unije. Strankom Konvencije sada namjerava postati i Hrvatska, budući da se tim dokumentom omogućuje jednoobraznost i brži način postupanja u slučajevima međudržavnog posvojenja te istovremeno obvezuje na poštivanje načela koja države ugovornice dogovorno prihvaćaju radi zaštite najboljeg interesa djeteta.

Uspostavljanje sustava suradnje među državama osigurava poštivanje mjera zaštite djetetovih temeljnih prava i interesa, te ujedno sprječava nezakonito odvođenje, prodaju ili trgovinu djecom. Potvrđivanje Konvencije značajno je i radi dodatne zaštite interesa prava djeteta koju u Hrvatskoj posvajaju državljani nekih drugih država, a olakšao bi se i postupak hrvatskim državljanima kada žele posvojiti dijete u nekoj drugoj državi.

Konvencija u tom smislu štiti i građane koji su u pokušaju da posvoje djecu iz nekih zemalja, zbog nesređenog stanja u tim zemljama, zapali u svojevrsne probleme. Kako se takve situacije ne bi ponavljale, potrebno je stvoriti pravne uvjete, a jedan od njih je i potvrđivanje spomenute konvencije.