c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: kulturna vijeća novi su teret za lokalne proračune

23.05.2013 07:24 ZAGREB, 22. svibnja 2013.(Hina), Hoće li obvezivanje gradova s više od 20 tisuća stanovnika da osnuju kulturna vijeća biti samo novi financijski namet ili put do kvalitetnijih kulturnih programa, pitanje je oko kojeg se nisu suglasili saborska pozicija i opozicija.

Sabor je naime popodne raspravio izmjene Zakona o kulturnim vijećima što ih je predložila Vlada. HDZ drži kako nije trebalo dirati u rješenje da vijeća osnivaju gradovi s više od 30 tisuća stanovnika, jer će osnivanje dodatno opteretiti lokalne proračune. Da se radi o dodatnom opterećenju, suglasan je i HDSSB. Drugačijeg je mišljenja HNS.

Ako imate grad od 20 tisuća stanovnika i vijeće koje se bavi kulturom onda će taj grad moći s jednakim ili čak manjim novcima imati bolji kulturni program, ustvrdio je HNS-ovac Igor Kolman. Oporba je, pozivajući se i na neke aktualne primjere upozorila da predlagatelj nije ponudio mehanizme kojima bi uklonio mogući sukob interesa kod imenovanja članova kulturnih vijeća.

Vođenje državnih matica u elektroničkom obliku, osim matice vjenčanih koja će se voditi i na propisanom obrascu, te propisivanje načina izmjene podataka o spolu u temeljnom upisu matice rođenih neka su od pitanja koja se rješavaju kroz izmjene Zakona o državnim maticama koje je Sabor također raspravio. Klub SDP-a, kaže Mirela Holy, ponosan je što je Vlada ispunila obećanje i ponudila rješenja koja će barem djelomično olakšati život rodno-disforičnim osobama.

Đurđica Sumrak (HDZ) prozvala je SDP, ali i Vladu jer nisu reagirali na napade na volontere koji prikupljaju potpise za referendum da se u Ustavu brak definira kao zajednica žene i muškarca. Apsolutno osuđujemo nasilje nad bilo kime, ali vas pozivam da budete vjerodostojniji u svojim zahtjevima i da glasno reagirate na nasilje nad homoseksualnim osobama i lezbijkama, uzvratila joj je Holy.