c S
Dnevne novosti

EK povukla prijedlog uredbe o maslinovu ulju u restoranima

24.05.2013 07:10 BRUXELLES, 23. svibnja 2013.Hina, Europska komisija je u četvrtak povukla prijedlog uredbe kojom se namjeravalo propisati da se od početka godine u restoranima u Europskoj uniji maslinovo ulje može posluživati samo u tvornički punjenim bočicama, koje se neće moći nadolijevati, jer taj prijedlog nije dobio dostatnu potporu zemalja članica, objavio je povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos.

Prijedlog uredbe dobio je potporu 15 od 27 zemalja članica i nema potrebnu kvalificiranu većinu, a Komisija će pošto obavi dodatne konzultacije sa svim zainteresiranim stranama izići s novim prijedlogom, rekao je Ciolos. Taj prijedlog izazvao je dosta kritika proteklih dana, a neki su ga uspoređivali s poznatom odredbom o izgledu voća i povrća koju su euroskeptici godinima ismijavali.

Europska komisija je prijedlog zabrane posluživanja maslinova ulja u otvorenim staklenim posudama obrazložila željom da se poboljšaju higijenski standardi i dodatno zaštite potrošači jer se u takvim bočicama maslinovo ulje često razrjeđivalo miješanjem s drugim vrstama jeftinijeg ulja. Stoga je umjesto toga predložila da se maslinovo ulje može posluživati u tvornički punjenim bočicama s etiketom u koje se neće moći nadolijevati ulje.

Takav prijedlog podupiru i četiri najveća proizvođača maslinova ulja Italija, Španjolska, Grčka i Portugal, a neke od tih zemalja već imaju zabranu posluživanja maslinova ulja u otvorenim posudama. Ovaj je prijedlog išao u prilog europskim proizvođačima maslinova ulja, koji zadovoljavaju 70 posto svjetske potražnje. Njemački list Süddeutsche Zeitung nazvao je taj prijedlog najčudnijim još od legendarne uredbe o zakrivljenosti krastavaca.

U Europskoj uniji godinama je bila na snazi uredba o izgledu voća i povrća koje se moglo pojaviti na policama trgovina. Ta uredba propisivala je, primjerice, koliko krastavci smiju biti zakrivljeni i zabranjivala prodaju kvrgavih mrkvi i godinama je bila predmetom sprdnje, osobito u euroskeptičnom britanskom tisku kao dokaz gluposti europske birokracije. Uredba je bila na snazi od 1988., a ukinuta je 2009.