c S
Dnevne novosti

Vlada: ukida se knjižica vozila

27.05.2013 07:18 ZAGREB, 24. svibnja 2013.(Hina), Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je predložila Vlada, ukida se knjižica vozila, a kao dokaz vlasništva ostaje samo prometna dozvola.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objasnio je da je ta promjena u skladu s europskim zakonodavstvom, a u skladu s tim, prometna dozvola moći će se ovjeravati na cijelom području Republike Hrvatske. Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, kojima se, sukladno europskim smjernicama, povećavaju osigurane svote u ugovorima o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Tako je u slučaju štete zbog smrti, ozljeda i oštećenja zdravlja najniža osigurana svota s dosadašnjih 6,5 milijuna kuna povećana na 42,7 milijuna kuna po štetnom događaju, a za materijalnu štetu na 8,5 milijuna kuna, s dosadašnjih 1,5 milijuna kuna. Veće osigurane svote pružaju veću zaštitu oštećenika, kazao je ministar financija Slavko Linić.

Zakonske izmjene reguliraju i da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja, ako je šteta nastala kaznenim djelom obijesne vožnje za koju je donesena pravomoćna sudska presuda. Izmjenama zakona rok za rješavanje odštetnih zahtjeva određen je u maksimalnom trajanju od 60 dana, od primitka odštetnog zahtjeva.

Vlada je donijela i prijedloge zakona o lijekovima te o medicinskim proizvodima kojima se omogućuje djelovanje tvrtki registriranih u EU na hrvatskom tržištu (dosad su morale biti registrirane u Hrvatskoj), a uvozom se smatra onaj iz zemalja izvan EU-a.