c S
Dnevne novosti

EK upozorava Hrvatsku na nedostatke u pružanju poštanskih usluga

27.05.2013 07:12 BRUXELLES, 24. svibnja 2013.Hina, Europska komisija upozorila je Hrvatsku da što prije ispravi nedostatke u provedbi europske pravne stečevine u području poštanskih usluga jer ti nedostaci mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja tržišnog natjecanja.

U pismu koje je glavni ravnatelj opće uprave za unutarnje tržište i usluge Europske komisije Jonathan Faull uputio šefu hrvatske misije pri EU-u Vladimiru Drobnjaku, ističu se dva pitanja koja bi trebalo što prije riješiti. Faull upozorava da Hrvaska što prije treba dovršiti s uspostavom sustava odvojenog računovodstva za pružatelje univerzalnih poštanskih usluga.

Taj sustav potreban je kako bi se moglo utvrditi koliki su prihodi na liberaliziranom tržištu, što je jedan od glavnih preduvjeta u procesu liberalizacije poštanskih usluga. Također se traži provedba načela raspodjele troškova i određivanje cjenovne politike. "Komisija je zabrinuta da bi očiti nedostatak učinkovite primjene tih instrumenata, ako se ne riješi, mogao dovesti do ozbiljnog narušavanja tržišnog natjecanja", kaže se u pismu u koji je Hina imala uvid.

Komisija također "žali" zbog što je ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nedavno objavilo vrlo „restriktivno“ tumačenje nacionalnog poštanskog zakonodavstva u svezi s organizacijom natječajnih postupaka. "Izgleda da su vaše vlasti zauzele stajalište da se samo imenovani pružatelj univerzalnih usluga može natjecati u natječajnom postupku za pružanje univerzalnih poštanskih usluga.

Pristup vaših vlasti utemeljen je na vjerovanju da pružatelj univerzalnih poštanskih usluga uživa ekskluzivno pravo na pružanje takvih usluga", kaže se u pismu i dodaje da takvo restriktivno tumačenje nacionalnog poštanskog zakonodavstva dovodi do ponovne monopolizacije, koja je prema europskog pravnoj stečevini zabranjena, na području univerzalnih poštanskih usluga i to onih koji se namjeravaju osigurati putem javnih natječaja.

Komisija također ističe da takvo tumačenje ne dijeli hrvatsko ministarstvo gospodarstva, koje je nadležno za provedbu europske pravne stečevine u javnoj nabavi. Pod univerzalnim poštanskim uslugama podrazumijeva se skup poštanskih usluga koje se moraju osigurati svima, bez obzira gdje žive, pod istim uvjetima minimalne kvalitete, a pružatelj usluga određuje se putem javnog natječaja. Riječ je o subvencioniranim poštanskim uslugama. Taj posao za sljedećih 15 godina dobila je Hrvatska pošta.