c S
Dnevne novosti

Sabor: Klubovi za izmjene Zakona o državnom odvjetništvu; HDZ protiv hitne procedure

28.05.2013 07:22 ZAGREB, 27. svibnja 2013.(Hina), Iako su saborski klubovi podržali izmjene Zakona o državnom odvjetništvu HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin ocijenila je kako se pod krinkom „usklađenja s pravnom stečevinom EU“ zakon gura u hitnu proceduri iako se na ta usklađenja odnose tek dva članka.

Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu omogućava se osnivanje zajedničkih istražiteljskih timova i provođenje zajedničkih istraga s drugim članicama EU radi sprječavanja kaznenih djela koja čine teroristi kao i u borbi protiv trgovine drogom i ljudima. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako se vrlo važan segment zakona tiče postupanja u građanskim predmetima. „Evidencija o svim sporovima gdje je država stranka, bit će na jednom mjestu i svi će moći doći do toga“, kazao je ministar Miljenić, dodavši da je to važno ne samo kod upravljanja već i kod donošenja proračuna.

Iznimno važno, a tiče se građanskog postupanja je, po Miljenićevom mišljenju, uvođenje obveze da Državno odvjetništvo procjenjuje vjerojatnosti uspjeha u sporu. „Dobro je da Državno odvjetništvo kao neovisno tijelo vodi evidenciju o svim postupcima koje vodi u ime državnih tijela te da mora davati procjenu vjerojatnosti uspjeha u sporu, no što će se dogoditi ako se državna tijela i dalje budu objesno parničila“, upitala je Lovrin. Da treba pozdraviti procjenu isplativosti spora složio se i zastupnik Hrvatskih laburista, Branko Vukšić, ocijenivši kako je je riječ o „jednom dobrom tekstu“ no, kako je kazao, treba inzistirati da i praksa bude shodna predloženom tekstu.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor rekla je kako smo svjedoci da su ljudi protiv kojih USKOK vodi istrage, pobjeđivali već u prvom krugu na lokalnim izborima. HDSSB-ov Boro Grubišić upozorio je kako u zemljama EU postoji definicija kaznenog djela koje se zove pljačka. „Kod nas to ne postoji već je to 'povreda gospodarskog poslovanja'. U prijašnjem kaznenom zakonu bivše države postojala je krađa i teška krađa a mi danas imamo samo krađu pa je jednak onaj koji 'mazne' milijune eura kao i onaj koji je ukrao kilu kruha“, ustvrdio je Grubišić. Replicirajući mu, SDP-ova zastupnica Vesna Fabijančić Križanić da je kako to ne spada u djelokrug predloženih zakonskih izmjena.