c S
Dnevne novosti

HEP i EBRD raskinuli ugovor o kreditu za HE Ombla

28.05.2013 07:10 ZAGREB, 27. svibnja 2013.(Hina), Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raskinuli su ugovor o kreditu za Hidroelektranu Ombla, izvijestili su iz HEP-a iz kojeg to obrazlažu spremnošću HEP-a na dodatno usklađivanje projekte dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode.

"Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša.

S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu", priopćeno je iz HEP-a. HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja, zaključuje se u priopćenju.

HEP je s EBRD-om potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 123,2 milijuna kuna za projekt izgradnje HE Ombla krajem studenoga 2011. godine. Ukupna vrijednost investicije u prvu podzemnu elektranu u Hrvatskoj, HE Ombla, snage 68 megavata (MW), procijenjena je na 150 milijuna eura. U sklopu kreditnog aranžmana HEP i EBRD su dogovorili i izradu Studije upravljanja bioraznolikošću, a rezultate te studije, koju je izradila konzultanska kuća WSP, HEP je predstavio u ožujku ove godine.

Iz HEP-a su na tom predstavljanju poručili da gradnja HE Ombla neće ugroziti špiljski živi svijet te da to, uz primjenu mjera smanjivanja i ublažavanja negativnih utjecaja i provedbu Plana upravljanja bioraznolikošću i stručnog nadzora tijekom pripreme, gradnje i korištenja, nije prepreka gradnji HE Ombla.

Projekt izgradnje HE Ombla izazvao je veliko negodovanje ekoloških udruga koje uz ostalo upozoravaju da je riječ o ekonomski neisplativom i visokorizičnom projektu, da ona nije prihvatljiva zbog uništavanja postojećeg špiljskog staništa. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nekoliko je puta ponovio da se protivi gradnji HE Omble jer je i u HEP-ovoj studiji utjecaja na okoliš jasno navedeno da će, bude li se gradila po projektnoj dokumentaciji, nedvojbeno uništiti dio ekološke mreže.

Zmajlović je također više puta ponovio da taj projekt nije usklađen s novim standardima zaštite prirode i direktivama Europske unije, primjerice da HEP-ova postojeća projektna dokumentacija, koja je s kraja 90-ih godina, nije usklađena s europskom Direktivom o staništima.