c S
Dnevne novosti

Obrana: optužnica protiv Rončevića i Bačića mora se mijenjati

28.05.2013 07:08 ZAGREB, 27. svibnja 2013.(Hina), USKOK za sada ne razmišlja o izmjeni optužnice protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića i njegova zamjenika Ivice Bačića, dok obrana smatra da do toga mora doći kako bi ponovljeni postupak protiv dvojice čelnih ljudi Ministarstva obrane u "slučaju kamioni" bio nastavljen "na način kako je to zacrtao Vrhovni sud".

Rončević i Bačić danas su ponovno sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda jer je Vrhovni sud "slučaj kamioni" vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu kojom su nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora. Vrhovni je sud početkom travnja ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi Ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.

USKOK je na prvom suđenju provedenom nakon tzv. državnoodvjetničke istrage tvrdio da su Rončević i Bačić zlopuporabili položaj i ovlasti te da su nabavkom 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna od tvrtke "Eurokamion" oštetili državu jer su ti kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na ranijem, poništenom natječaju, ponudila tvrtka "MAN Importer". Obrana je, međutim, tvrdila da ti kamioni nisu udovoljavali NATO standardima, a danas su otišli i korak dalje. Tvrde da će u ponovljenom postupku dokazati da je imovina države čak uvećana za gotovo 873 tisuće kuna jer su kamioni kupljeni po cijeni manjoj od tržišne.

Vijeće suca Željka Horvatovića prihvatilo je sve dokaze koje je po neizmijenjenoj optužnici predložio tužitelj, a zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić nakon ročišta novinarima je izjavila da za sada ne razmišljaju o izmjeni optužnice. "Rasprava je počela ispočetka i raspravno vijeće je prihvatilo sve naše dokazne prijedloge. O eventualnoj izmjeni činjeničnog stanja za sada nema govora, kreće se u novi postupak i uvjereni smo da ćemo ovim dokazima koje je sud prihvatio ponovno dokazati da su optuženici počinili kaznena djela koja im stavljamo na teret", rekla je.

Bačićev odvjetnik Ivo Farčić smatra, pak, da je samo pitanje vremena kad će USKOK promijeniti činjenični opis optužnice. "Oni očito procjenjuju da u ovom trenutku nije zrela situacija za izmjenu činjeničnog opisa. On će, po meni, biti izmijenjen i onda će se nastaviti na način kako je to zacrtao Vrhovni sud. A do tada, dok se ne izmijeni činjenični opis, ne može se ni obrana dobro postavljati u odnosu na ukidnu odluku Vrhovnoga suda", rekao je novinarima. Sud je prihvatio sve dokaze obrane, osim prijedloga za novim vještačenjem prometnog stručnjaka uz obrazloženje da su se o tome tijekom prvog suđenja očitovali relevantni stručnjaci.

Uz protivljenje obrane prihvaćen je i prijedlog USKOK-a da se među dokaze uvrste presude i izvansudska nagodba uvoznika MAN-a "Auto Hrvatske" s državom vezane uz potraživanje 85 tisuća kuna za najam vozila 90-ih godina. USKOK smatra da one dokazuju kako Rončević i Bačić nisu trebali odbaciti MAN-ovu ponudu obrazlažući kako je riječ o tvrtki koja je u višemilijunskom sporu s državom. Iz podataka koje su na ponovljenom suđenju unijeli u spis doznalo se da je Rončević trenutno za 14 tisuća kuna zaposlen u koncernu "Sunce", a Bačić u tvrtki "Lika Peleti" s plaćom od 9 tisuća kuna, a u međuvremenu se i razveo. Suđenje se nastavlja 11. srpnja čitanjem dokumentacije, a dan kasnije ispitat će se prvi svjedoci.