c S
Dnevne novosti

Utemeljenje Parlamentarne skupštine SEECP-a 2014.

29.05.2013 07:14 OHRID, 28. svibnja 2013.(Hina), Inauguracijska sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe održat će se tijekom rumunjskog predsjedanja 2014., objavljeno je u utorak na konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a u Ohridu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

"Nakon 15 godina parlamentarne suradnje otišli smo korak dalje, prema utemeljenju Parlamentarne skupštine", a inauguracijska će se sjednica održati u Bukureštu, rekao je novinarima na završetku konferencije predstavnik Trojke, predsjednik rumunjskoga parlamenta Valeriu Stefan Zgonea. "Želimo li život svojim građanima učiniti boljim, Parlamentarna skupština najbolje je mjesto za debatu", rekao je. "Na taj ćemo način lakše pregovarati s međunarodnim tijelima o budućnosti regije.

San nam je da to bude poštovana regija, a da svi njezini građani postanu građani EU-a", dodao je. Odluka o utemeljenju Parlamentarne skupštine SEECP-a dokaz je da zemlje regije mogu imati zajedničke ciljeve, rekao je. Nebojša Stefanović, predsjednik srbijanske Skupštine i predstavnik prethodnog predsjedatelja SEECP-om kaže kako je regija trebala dodatni poticaj koji će se formalizirati tijekom rumunjskog predsjedanja, utemeljenjem Parlamentarne skupštine. "Na taj će način države regije koje su već u EU-u moći podupirati zemlje kandidate".

Novo će tijelo, o čijem sjedištu i proračunu tek treba odlučiti tijekom rumunjskoga predsjedanja, sudjelovati i u usklađivanju zakonodavstava s europskim. "Očekujem da Parlamentarna skupština djeluje na harmonizaciji zakonodavstva regije sa zakonima Europske unije", rekao je predstavnik domaćina, predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanoski.

Parlamentarna skupština SEECP-a imat će tri stalna odbora: jedan za gospodarstvo, infrastrukturu i energiju, drugi za pravosuđe, unutrašnje poslove i sigurnosnu suradnju, te odbor za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost. Parlamentarnom skupštinom predsjedat će predsjednik parlamenta zemlje koja predsjeda SEECP-om, odlučeno je, a odluke će se donositi konsenzusom uz nazočnost najmanje dvije trećine nacionalnih izaslanstava.

Radna skupina za parlamentarnu dimenziju SEECP-a nastavlja pregovore o konstitutivnoj sjednici koja bi se, ovisno o dogovoru, mogla također održati tijekom rumunjskog predsjedanja, a možda i poslije.