c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv prevelikih ovlasti carinicima

29.05.2013 07:24 ZAGREB, 28. svibnja 2013.(Hina), Prijedlog Zakona o carinskoj službi daje carini prevelike ovlasti te ograničava građanske slobode, složila se većina oporbenih saborskih klubova.

„Hrvatska će se pretvoriti u Divlji zapad obzirom da carinici mogu nositi vatreno oružje i upadati u kuće“, poručio je HDSSB-ov Boro Grubišić. Grbišić se zapitao i postaje li carina „paravojna postrojba koja će upadati u stanove ljudima koji gledaju TV ili pak onima kojih nema kod kuće“. Laburistu Branku Vukšiću apsurdna je činjenica što, kako je rekao, uvjete za nošenje oružja propisuje ministar financija. „No, u zakonu ne piše da nositelji oružja moraju proći psihofizičke pripreme“, zabrinulo je Vukšića. SDP-ov Igor Rađenović odgovorio im je kako i postojeći zakon daje carinicima slične ovlasti.

Iako bi se donošenjem novog Zakona o carinskoj službi trebale stvoriti zakonske pretpostavke za kvalitetnije ostvarivanje fiskalne uloge carinske službe, kao i uspostaviti sigurnosnu ulogu carinske službe sukladno zahtjevima europskih carinskih propisa, HDZ-ov Ivan Šuker je ustvrdio kako bi Zakon ipak trebao u doradbu i u treće čitanje. „Obzirom da na sjeveru Hrvatske nestaju carinski prijelaz, kako će se oni zaposelnici koji se maknu južnije moći vraćati u mjesto svog boravka“, zapitao se Šuker dodavši kako treba o tim ljudima voditi brigu. Brigu treba voditi, mišljenja je Šuker, i o doškolovanju carinika kojih je više od 60 posto sa srednjom stručnom spremom.

Govorimo o cjeloživotnom obrazovanju pa tim carinicima treba osigurati obrazovanje kako bi stekli diplomu koja će im omogućiti opstanak u carinskoj službi, složio se i Laburist Vukšić. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac upozorio je kako Carinska uprava ima obvezu stvoriti sve potrebne preduvjete da se s prvim danom članstva u EU pravna stečevina u području carinskoga i trošarinskog sustava primjenjuje na jedinstven način, odnosno na način koji je sukladan dobroj praksi carinskih službi zemalja članica Europske unije.

Zastupnici su razmotrili i prijedlog Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića, kojim se umjesto dosadašnja dva zakona predlaže uvedba jednoga, a zamjenik ministra financija Lalovac uvjeravao je zastupnike kako se zadržavaju postojeće razine oporezivanje. U sabornici je danas također bilo i riječi o Prijedlogu godišnjega provedbenog plana statističkih aktivnosti RH 2013. godine.