c S
Dnevne novosti

Pusić: Hrvatska smatra suradnju u susjedstvu vrlo važnom

03.06.2013 07:16 OHRID, 31. svibnja 2013.(Hina), Hrvatska je zainteresirana za suradnju na jugoistoku Europe i smatra ju vrlo važnom kao i napredovanje zemalja u susjedstvu prema punopravnom članstvu, a sada gotovo sve zemlje imaju šansu da učine "jedan korak naprijed", izjavila je u petak u Ohridu prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je sudjelovala na ministarskom sastanka SEECP-a.

"Hrvatska bez obzira na to što postaje ili možda baš naročito zato što 1. srpnja postaje punopravnom članicom EU-a je neobično zainteresirana i smatra vrlo važnom ovu suradnju na jugoistoku Europe i napredovanje svih zemalja ovog dijela Europe prema punopravnom članstvu. Svi sada imaju, ili gotovo svi imaju šansu dobiti mogućnost za jedan korak naprijed", rekla je Pusić u izjavi za novinare na marginama sastanka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) za koji se gotovo do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li se održati. Nakon ministarskog, tijekom vikenda trebao se održati i summit članica te regionalne inicijative, ali ga je Makedonija otkazala nakon što je objavljeno da predsjednici Hrvatske i Albanije neće doći jer pod utjecajem Srbije nije pozvano Kosovo.

Uz Srbiju, protiv dolaska kosovskoga predstavnika bile su i Rumunjska i Bosna i Hercegovina. Rasprava o tome hoće li se nakon otkazivanja summita održati ministarski sastanak vodila se do četvrtka, a ministrica Pusić je kontaktirala kolege iz Makedonije, Srbije i Kosova i na kraju su se ipak dogovorili da će predstavnici Kosova sudjelovati u svim dijelovima ministarskog sastanka te da će mjesta za stolom biti obilježena kako je to uobičajeno. Pusić je ocijenila da je ovaj sastanak bio važan zato što je to "neke vrste prvi korak, prvi test provedbe sporazuma između Beograda i Prištine vezano za onaj element koji govori o regionalnoj suradnji".

"Hrvatska podržava i ispunjavanje i provedbu sporazuma između Srbije i Kosova i kroz to napredovanje Srbije u tom smislu da joj se odredi datum. Smatramo da Makedonija treba dobiti datum za početak pregovora, dok za Kosovo smatramo da treba početi sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", istaknula je ministrica. Ministrica Pusić je održala odvojene sastanka s ministrima vanjskih poslova Makedonije, Bugarske i Srbije, Nikolom Poposkim, Kristianom Vigeninom i Ivanom Mrkićem te zamjenicom ministra vanjskih poslova Albanije Edith Harxi.

Teme razgovora bile su regionalna suradnja i europska perspektiva regije. S Mrkićem je također razgovarala i o svom uzvratnom posjetu Beogradu u drugoj polovici lipnja. Pusić i ministar vanjskih poslova Republike Makedonije Nikola Poposki potpisali su danas u Ohridu, na marginama sastanka SEECP-a, Sporazum o euroatlantskom partnerstvu kojim Hrvatska prenosi znanja i iskustva stečena u pristupnim procesima NATO-u i EU.