c S
Dnevne novosti

Milanović s Hagueom o jačanju odnosa

03.06.2013 07:14 ZAGREB, 31. svibnja 2013.(Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u petak u Banskim dvorima s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom o unapređenju političkih i gospodarskih odnosa između dviju zemalja u svjetlu hrvatskog ulaska u Europsku uniju, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Milanović i Hague, koji boravi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su o unapređenju bilateralnih odnosa u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, pri čemu se područje međusobne suradnje znatno proširuje, priopćeno je. U tom smislu bilo je riječi o potrebi povećanja međusobne trgovinske razmjene i ulaganja, te o turizmu, s obzirom da broj britanskih turista koji posjećuju Hrvatsku raste iz godine u godinu. Također su razgovarali o situaciji u regiji jugoistočne Europe.

Ministar vanjskih poslova Hague istaknuo je pritom vodeću ulogu Hrvatske. "Snaga vašeg primjera imat će s vremenom veliki utjecaj na cijelu regiju", rekao je Hague. Hague se u četvrtak navečer u Zagrebu sastao s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Hague je kazao da London "odaje počast" svemu što su vlada i građani učinili na preobrazbi Hrvatske koja 1. srpnja ulazi u EU i istaknuo da će dvije zemlje kao ravnopravni partneri još bliskije surađivati na reformama Unije i nastavku proširenja na zemlje jugoistočne Europe.

Dodao je kako je "prijateljstvo i partnerstvo" dviju zemalja potvrđeno tijekom prošlotjednog državnog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Londonu, koji sa Zagrebom želi surađivati na oblikovanju vanjske politike EU-a, unutarnjim reformama Unije i proširenju na zapadni Balkan. Britanskog ministra u petak prima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.