c S
Dnevne novosti

Srbija traži da EU utječe na Prištinu u primjeni sporazuma

03.06.2013 07:08 BEOGRAD, 1. lipnja 2013.(Hina), Srbijanski premijer Ivica Dačić optužio je u subotu Prištinu za zastoj u primjeni bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i pozvao Europsku uniju da reagira.

“Priština pokušava bruxelleski sporazum tumačiti na svoj način, što otežava razgovore o primjeni tog sporazuma”, izjavio je Dačić.Istaknuo je da će Srbija ispuniti sve dogovoreno, istodobno pozivajući EU da iskoristi svoju poziciju posrednika i reagira na probleme, izvijestili su beogradski mediji iz Jagodine, gdje je Dačić nazočio ceremoniji polaganja kamena temeljca za gradnju tvornice kartona i kartonske ambalaže ruske tvrtke “Nort karton”.

Dačić je rekao da se Beograd pridržava svega što je on s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem usuglasio 19. travnja, ali je ustvrdio kako problemi nastaju u Prištini, te da su toga svjesni i europski posrednici u Bruxellesu.“Mi ćemo realizirati sve što je zapisano. Europska unija ima odgovornost u smislu posrednika u razgovoru. Mislim da je svima njima jasno gdje postoji problem”, naglasio je Dačić.Srbijanski je premijer najavio da će tehnički razgovori o primjeni sporazuma Beograda i Prištine biti nastavljeni u utorak.

Srbija i Kosovo su pod pokroviteljstvom šefice eurodiplomacije Carherine Ashton 19. travnja, nakon deset krugova razgovora, postigli sporazum o normalizaciji odnosa, a potom je uz posredovanje Bruxellesa, usuglašen i plan primjene sporazuma. U procesu eurointegracija Srbiji od konkretnih rezultatata primjene sporazuma na terenu ovisi hoće li 28. lipnja dobiti datum za početka pregovora o članstvu u EU, dok Kosovo od Bruxellesa očekuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.