c S
Dnevne novosti

Josipović primio izaslanstvo Europskoga ženskog lobija

03.06.2013 07:10 ZAGREB, 31. svibnja 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je izaslanstvo Europskoga ženskog lobija (EWL), najveće ženske mreže u Europi koja u Europskom parlamentu radi na promoviranju ženskih prava i ravnopravnosti među spolovima, a u Zagrebu održava godišnju skupštinu.

Lobi obuhvaća ženske udruge u svih 27 zemalja članica i tri zemlje kandidatkinje, kao i u 20 europskih tijela i predstavlja više od 2000 organizacija. Od svog osnivanja EWL se bori protiv nasilja nad ženama na europskoj, odnosno nacionalnoj razini, a zalaže se da 2016. postane Europska godina prestanka nasilja nad ženama. Dajući potporu radu EWL-a, Josipović je naglasio važnost ravnopravnosti žena u društvu kao i važnost borbe protiv nasilja nad ženama kazavši kako je to jedan od ciljeva i hrvatske politike. No, upozorio je, nažalost, u dijelu društva i dalje postoje primjeri diskriminacije i nasilja prema ženama.

Na prijemu je zahvalila predsjednica EWL-a Viviane Teitelbaum te naglasila da 80 izaslanica Lobija iz 33 zemlje borave u Zagrebu na godišnjoj skupštini na inicijativu Rade Borić, potpredsjednice EWL-a i nacionalne koordinatorice za Hrvatsku, a u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Skupština EWL se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike kojem je predsjednica EWL-a u znak zahvalnosti za podršku koju pruža radu Lobija poklonila šalicu i pregaču. EWL se zalaže i za veću uključenost žena u politički život i procese odlučivanja, a cilj je povećanje broja ženskih predstavnica u europskim institucijama, kao i stavljanje pitanja ženskih prava i spolne ravnopravnosti visoko na agendu Europske unije.

Lobi se zalaže i za razvoj unutarstranačke demokracije u svim političkim strankama, o čemu je objavljena i zajednička deklaracija koju su potpisale članice EWL-a i zastupnice u Europskom parlamentu. Cilj je 50-postotna zastupljenost žena u EU parlamentu i europskim institucijama, u odnosu na sadašnju 35-postotnu zastupljenost žena. EWL se ove godine, 14. veljače pridružio i kampanji "One billion rising" i organizirao skup u Bruxellesu, na kojem je sudjelovalo više od tisuću aktivistkinja koje se, kao i u Hrvatskoj te diljem svijeta, plesale protiv nasilja nad ženama.

Lobi se zalaže za implementaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe o ženama koja se bavi prevencijom obiteljskog nasilja i pružanja adekvatne zaštite žrtvama. U lipnju planiraju objaviti EWL barometar o nasilju nad ženama u zemljama članicama i organizirati različite aktivnosti i seminare kako bi podigli svijest o problemu nasilja, osobito onog seksualnog te upozorile članice na potrebu promjene legislative u skladu s Istanbulskom konvencijom.