c S
Dnevne novosti

Šezdesetak zemalja potpisalo sporazum o trgovini oružjem

04.06.2013 07:16 NEW YORK, 3. lipnja 2013.(Hina/AFP), Više od 60 država potpisalo je u ponedjeljak u sjedištu Ujedinjenih naroda u new Yorku prvi sporazum o međunarodnoj trgovini konvencionalnim oružjem, koji će stupiti na snagu nakon što ga ratificira 50 zemalja.

Argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman je prvi parafirao tekst na svečanosti u sjedištu UN-a. Sporazum je od ponedjeljka spreman za potpisivanje i 62 zemlje su ga potpisale tijekom jutra, među kojima i Francuska i njezini europski partneri i brojne zemlje Latinske Amerike te Afrike.

Sjedinjene Države, najveći opskrbljivač oružja našeg planeta, obećale su da će ga što prije potpisati, ali ratifikacija teksta u kongresu će biti teška, a malo je vjerojatno da će ga potpisati Rusija i Kina. Sporazum, o kojem se vode pregovori od 2006., treba odrediti prodaju konvencionalnog naoružanja, od pištolja do ratnih zrakoplova i brodova, preko raketa, što predstavlja tržište od 80 milijardi dolara godišnje.

Svaka zemlja treba prije bilo kakve transakcije procijeniti hoće li prodano oružje biti iskorišteno za zaobilaženje međunarodnog embarga ili kršenje ljudskih prava, ili će se naći u rukama terorista i kriminalaca. Opća skupština Ujedinjenih naroda je usvojila sporazum 2. travnja sa 154 glasova za i 3 protiv (Sirija, Sjeverna Koreja, Iran).

Ali 23 zemlje su bile suzdržane, među kojima neke od glavnih izvoznika (Rusija, Kina) ili kupaca (Egipat, Indija, Indonezija). Sporazum će stupiti na snagu nakon 50. ratifikacije, što bi moglo potrajati nešto više od godinu dana, ocijenio je finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja.