c S
Dnevne novosti

Otvoren IPA projekt "Unapređenje izvješćivanja o otpadu u Hrvatskoj"

04.06.2013 07:14 ZAGREB, 3. lipnja 2013.(Hina), IPA 2009 Twinning Light projekt "Unapređenje izvješćivanja o otpadu u Hrvatskoj" vrijedan 160.000 eura, čija je provedba počela 6. svibnja i trajati će šest mjeseci, otvoren je u Informacijskom centru Delegacije Europske unije.

Partneri na projektu su Agencija za zaštitu okoliša Republike Hrvatske i Austrijska agencija za okoliš (Umweltbundesamt). Europska unija iz sredstava IPA 2009 programa osigurava 90 posto potrebnog novca, a Hrvatska preostalih 10 posto, kazao je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Neven Voća. Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj jedna je od gorućih tema pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Projekt će poduprijeti razvoj sustava gospodarenja otpadom, prikupljanje podataka te usklađivanje prema odredbama budućih izvještajnih obveza prema EU, posebice vezano za posebne kategorije otpada kao što su ambalažni otpad, otpadna vozila te električni i elektronički otpad, kazao je Voća.

Davor Percan iz Delegacije Europske unije u RH istaknuo je kako je projekt važan jer će omogućiti da se u Hrvatsku prenese znanje i iskustvo zemlje članice EU-a - Austrije, u prikupljanju podataka nužnih za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom. "Na taj način će se omogućiti Hrvatskoj da se puno bolje i lakše prilagodi zakonodavstvu i politikama zaštite okoliša i gospodarenja otpadom u Europskoj uniji", naglasio je. Hrvatske je kroz svoje zakonodavstvo već prenijela odredbe zakonodavstva EU, a sada imamo jedan operativni, provedbeni dio koji se između ostaloga tiče i prikupljanja tih statističkih podataka te njihove obrade i dostave Europskoj agenciji za zaštitu okoliša, kazao je Percan.

Na temelju tih podataka Europska agencija za zaštitu okoliša stvara politike koje vrijede u cijeloj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, koja će 1. srpnja postati njezinom članicom. Na taj način Hrvatska pridonosi ukupnom stanju stvari u okolišu u Europskoj uniji, istaknuo je Percan. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Obrdalj podsjetio je kako je preuzimanjem pravne stečevine EU Hrvatska preuzela i zahtjevne ciljeve, posebno u sektoru gospodarenja otpadom.

Očekuje da će projekt dati preporuke za poboljšanje postojećeg sustava prikupljanja podataka koji moraju biti usklađeni prema izvještajnim obvezama. Poseban naglasak treba biti i na gospodarenju posebnim kategorijama otpada, kao što su ambalaža i otpadna vozila. Christian Brawenz iz Veleposlanstva Republike Austrije rekao je kako treba težiti smanjenju otpada i reciklaži. Zahvalio je što je za partnera u projektu izabrana Austrijska agencija za okoliš.