c S
Dnevne novosti

Stožer nastavlja borbu protiv ćirilice u Vukovaru

04.06.2013 07:10 VUKOVAR, 3. lipnja 2013.(Hina), Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara izvjestili su danas kako će nastaviti borbu protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u gradu Vukovaru.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore za vukovarsko Gradsko vijeće i gradonačelnika Grada Vukovara, Stožer je dao podršku koaliciji predvođenoj HDZ-om te kandidatu Ivanu Penavi jer su ocijenili da, uz njihovu pomoć, mogu ostvariti svoje zahtjeve, među kojima je najvažniji proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata.

Na taj način, smatraju u Stožeru, spriječila bi se mogućnost uvođenja ćirilice u službenu uporabu i postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru. "Sada kada smo izgubili i ovu demokratsku bitku za Vukovar, kada komunisti i Srbi slave, pitamo sve one koji su nas optuživali i prozivali, kao i sve one Hrvate, sve građane, sve branitelje i stradalnike koji nisu glasali, a koji su govorili kako im je hrvatski Vukovar u srcu: Je li se bolje osjećate? Je li vam savjest mirna? Možete li se sada pogledati u ogledalo? Možete li mirno otići na groblje suboraca i branitelja? Možete li dostojanstveno obući odoru koju ste nosili u Domovinskom ratu? Imate li dojam da ste zastranili? Nama ne trebate odgovoriti, odgovorite sami sebi – i živite sa time", navode iz Stožera.

Kažu da će Vukovar i dalje ostati hrvatski grad i mjesto posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata. Tvrde kako Stožer podržava veliki broj "građana Vukovara, branitelja i stradalnika Domovinskog rata, političke stranke hrvatskog bloka, veliki dio građana Republike Hrvatske, koji su", kako navode "u anketama (preko 70 posto) rekli da su protiv dvojezičnosti u Vukovaru". Ističu da neće odustati niti od namjere ujedinjenja braniteljskih i stradalničkih udruga u jednu organizaciju, koja će imati riješen pravni status, djelokrug i ustroj.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) koji je dobio drugi gradonačelnički mandat, na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u povodu pobjede u drugom krugu izbora, dotaknuo se i angažmana Stožera u predizbornoj kampanji koalicije prevođene HDZ-om, ustvrdivši kako je Stožer od prvog dana osnutka bio i ostao produžena ruka HDZ-a s ciljem unošenja nemira među Vukovarce.