c S
Dnevne novosti

U EU nema financiranja sporta iz proračuna

04.06.2013 07:18 ZAGREB, 3. lipnja 2013.(Hina), Od 1. srpnja ove godine bit će ukinuto financiranje sporta iz državnog proračuna, ali će NK Dinamo moći dobivati financijska sredstva od Grada Zagreba ukoliko dokaže da ih koristi samo za mlađe uzrasne kategorije.

"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju više neće vrijediti nacionalna pravila u financiranju sporta nego pravila EU koja ne dozvoljavaju da profesionalni klubovi dobivaju sredstava iz proračuna. Moći će se financirati rad amaterskih klubova, ali i to pod određenim uvjetima i to će biti pod nadležnosti vaše Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", kazao je danas na Konferenciji o Politici europske unije u području zaštite tržišnog natjecanja u dijelu koji se odnosi na financiranje sporta kroz državne potpore direktor Ureda za sport pri EU Folker Hellmund.

Konferenciju su zajedno organizirali Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (MZOS), te Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koja će, po riječima Hellmunda, koja će od 1. srpnja jedina biti zadužena za odobravanje potpora sportu koja neće smjeti prelaziti iznos od 200.000 eura u tri godine po korisniku potpora.Hellmund je istaknuo kako je Hrvatska do sada izravno potpomagala poljoprivredu, brodogradnju sto ulaskom u EU više neće smjeti raditi, ali će moći ulagati u sportsku infrastrukturu kroz razne projekte u turizmu i ekologiji.

"Naravno da ćete moći koristiti sredstva iz raznih fondova, ali o svemu ćete morati posebno razgovarati i pregovarati s Europskom komisijom koja je dosta fleksibilna po tim pitanjima. Naravno da će rezultati tih dogovora uvijek ovisiti o političkoj odluci", naglasio je Hellmund i naveo primjer Francuske koja je uložila značajna sredstva u poboljšanju svoje sportske infrastrukture što je EU Komisiji prikazala kao ekonomsku aktivnost i to joj je bilo odobreno.Isto tako, Mađarska planira obnoviti svoju sportsku infrastrukturu s obrazloženjem da je ona vrlo loša i da su sportski objekti u 80-postotnom vlasništvu ili države ili lokalne uprave koja ih klubovima samo daje na korištenje.

Hellmund je naveo i nekoliko primjera netransparentnog korištenja državnih potpora u Nizozemskoj pa se upravo ispituje slučaj nogometnog kluba PSV-a iz Eindhovena kojemu je grad otkupio zemljište na kojemu se nalazi stadion za 50 milijuna eura i onda ga ponovno dao klubu na korištenje. Puno je gore prošao Vitesse iz Arnhema kojemu je grad bio većinski vjerovnik i kojemu Europska komisija nije odobrila transakciju pomoći pa je grad u pregovorima s EK uspio sačuvati tek 10 posto uloženih sredstava, odnosno samo 900.000 eura.

"Ne preporučam ni vama da koristite državnu potporu jer ćete prije ili poslije doći pod udar Europske komisije koja je dužna preispitati svaku pritužbu i sumnju u eventualno netransparentno korištenje sredstava koja najčešće dolazi od pojedinaca, ali i konkurentskih klubova koji smatraju da su zakinuti", dodao je Hellmund.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao je da među sportskim djelatnicima u Hrvatskoj ima puno dilema s kojima će se susresti već za 28 dana i zato će HOO u dogovoru s MZOS uskoro poslati nekoliko osoba na edukaciju u Bruxelles kako bi što bolje mogli odgovoriti na brojna pitanja koja će im uskoro početi postavljati klupski dužnosnici.