c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbor za zaštitu okoliša podijeljen oko Zakona o zaštiti prirode

06.06.2013 07:20 ZAGREB, 5. lipnja 2013.(Hina), Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode danas nije zauzeo stav o o prijedlogu Zakona o zaštiti prirode s obzirom na to da je prilikom glasovanja pet članova bilo za, četiri protiv, dok je suzdržana Mirela Holy (SDP) najavila kako će na zakonski prijedlog podnijeti 14 amandmana.

Njih sedam, kako je pojasnila, odnosi se na očuvanje krajobrazne raznolikosti, a preostalih sedam na osnivanje Nacionalne parkovne agencije. „SDP dok je bio u oporbi govorio je o Nacionalnoj parkovnoj agenciji kao temeljnom instrumentu kojim će se reformirati sadašnji sustav upravljanja zaštićenim područjima te formirati financijski instrument koji će biti u stanju realizirati napisano u Nacionalnoj strategiji i akcijskom planu zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti“, podsjetila je Holy. Po njezinom mišljenju, nakon ulaska u EU te nakon što postanemo dio europske mreže Natura 2000, Hrvatska će biti stavljena pred nove obveze koje, sa sadašnjim sustavom, neće biti u stanju realizirati.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović odgovorio joj je kako je osnivanje „neke agencije bez da se zna kako će izgledati i biti organizirana, srljanje i rizik“ te, po njegovom mišljenju, derogira postojeći sustav. „Stvorio se dojam da postoje prijepori treba li Agencija, ali svi se možemo složiti da pitanje upravljanja zaštićenim područjima – nacionalnim parkovima i parkovima prirode, treba unaprijediti“, kazao je Zmajlović. Po njegovom mišljenju to je moguće na dva načina: da se poboljša postojeći sustav ili da se ide na neku vrstu reorganizacije. „Kako se radi o upravljanju područjima nacionalnog bogatstva ja nisam sklon da u to srljamo bez stručne analize, samo zato što smo se sjetili nekog lijepog naziva agencije“, ustvrdio je Zmajlović.

Dodao je međutim kako osnivanje Agencije nije isključeno, no o tome će se odlučiti tek nakon stručne analize. „Ako ekspertiza pokaže da će biti kvalitetnije upravljati nacionalnim parkovima i parkovima prirode tako da njima upravlja jedna, a ne dosadašnjih 19 javnih ustanova, onda će je vlada uredbom osnovati“, ustvrdio je ministar Zmajlović. Predstavnici ekoloških udruga izrazili su zabrinutost za područja Nacionalne ekološke mreže koja neće ući u Naturu 2000., a predstvnici Komore arhitekata i Agronomskog fakulteta za zaštitu krajobraza.