c S
Dnevne novosti

Sabor o načinu izbora u HOK-u

06.06.2013 07:22 ZAGREB, 5. lipnja 2013.Hina, Dio oporbenih saborskih zastupnika upozorio je na poslijepodnevnom dijelu sjednice da bi se odredbe u prijedlogu novog Zakona o obrtu, kojima se propisuje način izbora predsjednika Hrvatske obrtničke komore, mogle protumačiti kao zadiranje Ministarstva obrta u slobodu odlučivanja i organiziranja HOK-a.

Predloženim tekstom predviđeno je, naime, predviđeno je istodobno održavanje izbora za predsjednika HOK-a i predsjednika podružnica obrtničkih komora. Iako je podržao ideju da predsjednika HOK-a neposredno biraju svi članovi Komore, Josip Salapić (HDSSB) smatra da bi istodobno održavanje izbora diskriminiralo kandidate za predsjednike HOK-ovih podružnica.

Uvjeren je da je Ministarstvo popustilo pritisku "nekih lobija". "Očito je došlo do sukoba između HOK-a i Ministarstva pa se u zakonu išlo s namjerom da se tu pokuša napraviti reda pa da se nekakva čistka napravi", rekao je Salapić. Ivan Šuker (HDZ) smatra da Ministarstvo uopće ne bi trebalo propisivati način biranja čelnih ljudi u HOK-u.

"Smeta mi da Vlada, pa čak i Sabor, dirigira nekome kako će se organizirati. To je kao da Vlada kroz Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe diktira kako će pojedina stranka funkcionirati", drži Šuker.

Na prozivke oporbe odgovorio je ministar Gordan Maras. "Nema nikakva miješanja unutar organizacije i unutar izbora. Kako svi moraju biti članovi, tako svi mogu birati. Ne vidim zbog čega bismo ih u tome ograničavali", rekao je Maras. Rasprava o Zakonu o obrtu, koji je pred Saborom u prvom čitanju, predviđena je u nastavku zasjedanja.