c S
Dnevne novosti

Josipović i Higgins za EU građana, a ne tržišta

06.06.2013 07:12 ZAGREB, 5. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski i irski predsjednik Ivo Josipović i Michael Higgins izjavili su u srijedu u Zagrebu da mjere štednje nisu dovoljne za izlazak Europe iz gospodarske krize, nego je potrebno iskoristiti sve instrumente, osobito nove i inovativne, da bi se ispunila očekivanja europskih građana i smanjila nezaposlenost, posebno mladih.

"Suglasili smo se da Unija mora biti unija građana i da moramo koristiti sve instrumente koji su nam na raspolaganju da riješimo problem nezaposlenosti, posebno mladih", rekao je Higgins na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem. Irski predsjednik, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, istaknuo je da ne kritizira mjere štednje kojima se Unija bori protiv gospodarske krize, nego se zauzima za to da se "koriste svi instrumenti na raspolaganju", uključujući maštu i inovativnost.

I Josipović drži da EU, u koju Hrvatska ulazi 1. srpnja, nije samo tržište, nego vizija, zajednica blagostanja, kulture, prosperiteta i ljudskih prava te smatra da je Hrvatska spremna za izazove koji je čekaju, kao i za suradnju s partnerima u Uniji da bi se ispunila očekivanja građana.

"Gospodarska kriza je takva da se ni nobelovci ne slažu kako je riješiti. Došlo je vrijeme da razmislimo o novoj politici koja će voditi prema učinkovitosti, ali neće ugroziti egzistenciju građana", istaknuo je hrvatski predsjednik. Dvojica čelnika iskazala su spremnost na bliskiju suradnju i partnerstvo Hrvatske i Irske, zemalja slične veličine, povijesti i ambicije da zajednica europskih država osigura blagostanje svojim građanima i bude globalno konkurentna.

"Mi smo izašli iz sukoba u Sjevernoj Irskoj i našli svoje mjesto u EU-u. Siguran sam da će i Hrvatska prepoznati da u Uniji ima mjesta i za nju i za ostatak regije", rekao je Higgins. Ističući da je Irska od početka podupirala europski put Hrvatske, Higgins je rekao kako njezin ulazak u Uniju pokazuje da taj projekt nije završen dok ne obuhvati sve europske građane. "Irska potpora Hrvatskoj je dio potpore politici proširenja, projektu koji je stalno u toku. S veseljem ćemo vam 1. srpnja zaželjeti dobrodošlicu", rekao je.

I Josipović i Higgins smatraju kako je važno da Zagreb i Dublin održe veze s brojnom hrvatskom i irskom dijasporom i potaknu ih na ulaganja i povratak u domovine. "Za nas je važno da mladi ljudi, osobito oni visokoobrazovani, ne prekidaju veze s domovinom. Oni dolaze u Irsku, kao što dolaze i strane tvrtke ponajviše zbog obrazovane radne snage", rekao je predsjednik Irske koja prošle i ove godine bilježi blagi gospodarski rast utemeljen na rastu proizvodnje i izvoza. Josipović je dodao kako su od početka hrvatske državnosti očekivanja s obje strane bila velika, ali da se hrvatski iseljenici kao i drugi ulagači suočavaju u Hrvatskoj s nepoticajnom investicijskom klimom te s nesposobnošću vlasti da im osigura posao. "Vlada bi mogla izraditi novi plan, ali bez gospodarske perspektive teško možemo očekivati značajan priljev ljudi", naglasio je Josipović i dodao kako je vrijeme ponovno razmisliti kako iseljenike privuči u Hrvatsku.