c S
Dnevne novosti

Osnovan Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH

07.06.2013 07:12 ZAGREB, 6. lipnja 2013.(Hina), Hrvatska vlada osnovala je Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske i imenovala njegove članove koji će pomagati u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Lijepe naše.

Savjet čine najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, ali i predstavnici najznačajnijih institucija u domovini. Svi će oni pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan njenih granica, priopćeno je danas iz Vlade.

Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan RH, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unaprijeđenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje su predstavnike u Savjet predložile iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga i organizacija. Njihova zastupljenost određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa RH.

U Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH imenovano je devet predstavnika Hrvata iz BiH, 17 predstavnika hrvatske manjine, 29 predstavnika hrvatskog iseljeništva/dijaspore te 27 članova Savjeta iz Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.