c S
Dnevne novosti

Sabor: strategija za upravljanje 'uspavanom' državnom imovinom

07.06.2013 07:22 ZAGREB, 6. lipnja 2013.(Hina), Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017., definira obuhvat i stanje državne imovine, te navodi kriterije i smjer za upravljanje tom “uspavanom” imovinom, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica u nastavku sjednice Hrvatskog sabora.

Strategija je važno ekonomsko, pravno i političko pitanje za Hrvatsku”, naglasio je Mimica, predstavljajući saborskim zastupnicima Strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, dodavši kako bi nam bilo bolje da smo je imali još 90-tih godina. Strategija daje smjer i naputak kako da se dovrši izrada registra državne imovine, a istaknuta su dva važna opredjeljenja – nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa te dionica i udjela u strateškim tvrtkama, istaknuo je.

Propisuje se 34 pojavna oblika državne imovine, umjesto dosadašnja dva oblika, a navode se i smjernice kako po tom pitanju država treba djelovati. “Iako je Hrvatska mala zemlja ima jedan od najvećih udjela ukupne državne imovine među članicama EU, no nemamo dovršene registre procjene državne imovine”, kazao je Mimica dodavši kako se procjenjuje da imamo preko 30 milijardi eura državne imovine. Na žalost, ustvrdio je, od te imovine nemamo materijalne koristi kao što primjerice to ima Finska ili Švedska.

Strategijom se planira prodaja državnih udjela u više od 400 tvrtki u kojima država ima sitne udjele. Što se tiče nekretnina, Mimica navodi da je 40 milijuna četvornih metara država prenijela u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, ali da to nije donijelo osobite koristi, što se posebno odnosi na brojne poduzetničke zone koje nisu polučile planirane rezultate.

“Dubina ekonomske krize upućuje na potrebu radikalno drugačije upotrebe imovine u vlasništvu države”, naglasio je Mimica. Mimica je najavio i kako uskoro slijedi donošenje Zakona o upravljanju državnom imovinom, te restrukturiranje Agencija za upravljanje državnom imovinom.