c S
Dnevne novosti

Vlada: pozitivno mišljenje na prijedlog Zakona o suradnji Sabora i Vlade

07.06.2013 07:20 ZAGREB, 6. lipnja 2013.Hina, Vlada je dala pozitivno mišljenja na prijedlog Zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade u europskim poslovima kojim se, na prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, uređuje sustav odnosa dviju institucija na Markovom trgu u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako se njime jača odnos Sabora i Vlade u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa. Hrvatska, objašnjava Mimica, ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja ulazi i u novi zakonodavni prostor EU te nove odnose u nacionalnom zakonodavnom prostoru prema europskim institucijama i procesu usuglašavanja zakona. To je proces na koji se treba naviknuti, koji treba zakonski urediti, dodao je. Prema prijedlogu, Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih će vladini predstavnici djelovati u institucijama EU.

Zakonom se utvrđuje i način komunikacije i informiranja Sabora od strane Vlade za sve sastanke europskih institucija. "Mislim da u cjelini imamo prijedlog koji može biti dobra osnova za razgovor u prvom čitanju i kasnije odlučivanje u drugom čitanju", rekao je Mimica. Premijer Zoran Milanović ističe da je riječ o važnom zakonu kojim se uvodi sustav odnosa između Vlade i Sabora na području koje do sada nije postojalo. Dodao je i da ne postoji nekakav centralni model već gotovo svaka država to određuje na svoj način, a u slučaju Hrvatske, objašnjava, pod Saborom se u 90 posto slučajeva podrazumijeva njegov Odbor za europske poslove. "Zbog dinamike i prirode posla, količine i intenziteta propisa ta suradnja nije podesna za razinu plenuma Sabora, osim dva puta godišnje kada premijer izlaže rezime europskih vijeća u proteklih pola godine ili, prema potrebi, iznimno.

Sve ostalo je u domeni Odbora koji postaje, neću reći nadodbor, ali odbor koji ima posebnu težinu", rekao je Milanović. Vlada je potvrdila i tekst sporazuma s vladom Republike Slovenije kojim se omogućava uvođenje zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole na cestovnim i željezničkim prijelazima. "Radi se o jednostavnijem obavljanju granične kontrole ili 'one stop control', na način da umjesto dvije kontrole putnici imaju samo jednu kontrolu", objasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji potpisivanje sporazuma očekuje prije 1. srpnja čime bi odmah bio na snazi i počeo se primjenjivati.

Premijera Milanovića zanimalo je znači li to da će se razmontirati granični prijelazi, a Ostojić je objasnio kako do toga neće doći. Kućice će ostati i "prolazit će se kroz njih", nisu ih uklonile ni druge zemlje, jer je svim državama u schengenskom režimu ostavljena mogućnost da ponovno uvedu graničnu kontrolu, rekao je Ostojić. "Dakle, nema smisla razmontirati nešto što će možda biti u upotrebi". Sama granična kontrola provodit će se na slovenskim kućicama, a Hrvatska će Sloveniji plaćati troškove režija. Uštedjet ćemo i Slovenci i mi, a protočnost će biti značajno brža jer neće biti dvostruke kontrole, naglasio je Ostojić.