c S
Dnevne novosti

Sabor o strategiji upravljanja državnom imovinom do 2017.

10.06.2013 07:22 ZAGREB, 7. lipnja 2013.Hina, Vlada želi dugoročno očuvati vrijedne dijelove državne imovine i efikasan sustav upravljanja, rekao je na kraju saborske rasprave o strategiji upravljanja državnom imovinom do 2017., pred svega nekoliko zastupnika, predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Naime, velika većina zastupnika sabornicu je hitro napustila čim su odradili glasovanje, na koncu radnog tjedna nisu imali vremena čuti što o strategiji misli preostalih dvoje zastupnika, te predstavnik Vlade. "Stanje u upravljanju državnom imovinom je loše, što je bilo i za očekivati nakon 23 godine sustavnog zanemarivanja. Iz toga bi se moglo zaključiti da je država loš gospodar, ali iskustvo zemalja u okruženju pokazuje drugačije", rekao je Pejnović.

Kao kjučne strateške ciljeve naveo je utvrđivanje državne imovine, dovršetak privatizacije tvrtki koje nisu od strateškog interesa za državu, harmonizaciju propisa i izradu javnosti dostupnog registra državne imovine. Odbio je kritike da Vlada želi razvlastiti lokalnu samoupravu u dodjeli zemljišta u vlasništvu države.

"Bez namjere da se miješamo u sustav i funkcioniranje lokalne samouprave, inzistirat ćemo na javnosti, predvidljivosti, efikasnosti i odgovornosti u raspolaganju tim zemljištem", naglasio je Pejnović.

Kazao je i da su dionice i udjeli, koncesije, kulturna dobra, šume, zemljišta te stanovi i poslovni prostori u državnom vlasništvu evidentirani, ali da nisu procijenjeni, jer nedostaju metode procjene. Sabor će sjednicu nastaviti u utorak, raspravom o izmjenama Zakona o PDV-u.