c S
Dnevne novosti

Bratušek: ulazak Hrvatske u EU prilika i za Sloveniju i Austriju

11.06.2013 07:14 LJUBLJANA/BEČ, 10. lipnja 2013.Hina, Skori ulazak Hrvatske u EU otvara nove prilike i za Austriju i Sloveniju, ocijenila je u ponedjeljak slovenska premijerka Alenka Bratušek prilikom posjeta Beču.

Austrija je prva susjedna zemlja koju je Bratušek posjetila od svog imenovanja za predsjednicu nove vlade prije tri mjeseca. Iako su u prvom planu njenih razgovora s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i drugim dužnosnicima bila gospodarska pitanja, stanje u bankarskom sustavu, privatizacija i investicije razgovaralo se i o ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja.

Na pitanje može li ulazak Hrvatske u veliku europsku obitelj biti prilika za ekonomski rast, Bratušek je na konferenciji za novinare nakon susreta s Faymannom rekla da je ulazak Hrvatske u EU od strateške važnosti Sloveniju i Austriju i da je u okviru EU-a može lakše doći do još bolje međusobne suradnje. Bratušek je s austrijskim dužnosnicima razmijenila i iskustva glede nezaposlenosti i investicija, te sanacije banaka, što je korak s kojim je Slovenija tek započela.

Razgovori o ekonomskoj suradnji, investicijama i financijskoj situaciji u eurozoni bit će i u središtu razgovora prilikom prvog posjeta slovenske premijerke Italiji u utorak, gdje će se sastati sa premijerom Enricom Lettom, a primit će je i predsjednik Giorgio Napolitano. Bratušek će posjetiti i Vatikan, gdje će razgovarati sa državnim tajnikom Svete stolice, kardinalom Tarcisiom Bertoneom, a u audijenciju će je primiti i papa Franjo.