c S
Dnevne novosti

Twinning projekt za efikasniju borbu protiv diskriminacije

11.06.2013 07:18 ZAGREB, 10. lipnja 2013.(Hina), Gotovo 1. 850 pritužbi lani je stiglo na adresu pučke pravobraniteljice, a više od 500 građana osobno je došlo po savjet - ubuduće bi efikasnost te institucije trebao povećati projekt čiji je cilj uspostaviti cjelovit sustav za zaštitu od diskriminacije, o kojem se govorilo u Hrvatskom saboru.

U Saboru je svečano zatvoren twinning projekt "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije", vrijedan 800.000 eura, koji je proveden u okviru programa IPA 2009. Projekt se sastojao od tri komponente: twinning ugovora, ugovora o uslugama i ugovora o nabavi robe. Twinning projekt, u vrijednosti 690.000 eura, provodio se u partnerstvu s Ludwig Boltzman institutom za ljudska prava iz Austrije.

Provedba projekta započela je u studenom 2011., njime su ojačani kapaciteti dvaju tijela - pučke pravobraniteljice kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je također aktivno uključeno u borbu protiv diskriminacije. Na zatvaranju projekta predstavljene su dvije publikacije – Smjernice za prepoznavanje slučajeva diskriminacije te Priručnik za prikupljanje podataka o jednakosti.

Ključan korak u borbi protiv diskriminacije je prepoznavanje određenog ponašanja kao diskriminatornog – Smjernice su sastavljene tako da omoguće javnopravnim tijelima prepoznavanje slučajeva diskriminacije i potaknu ih da ju prijave nadležnim institucijama, među kojima je i pučka pravobraniteljica.

Podaci o jednakosti sadrže informacije koje omogućuju opis, analizu i ocjenu uvjeta vezanih uz jednakost u društvu. Posebno su usmjereni na tzv. ugrožene skupine, odnosno skupine koje su zainteresirane za promicanje jednakosti i/ili koje su doživjele diskriminaciju temeljem rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, dobi, invaliditeta ili spolne orijentacije.

Prikupljanje tih podataka ključno je u borbi protiv diskriminacije i drugih srodnih oblika netolerancije te u promicanju jednakosti. Borba za zaštitu ljudskih prava ne prestaje nikada, diskriminaciju i bilo koji njen oblik treba suzbijati uvijek i na svakom mjestu, poručio je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.