c S
Dnevne novosti

EU i Izrael potpisali sporazum o otvorenom nebu

11.06.2013 07:08 BRUXELLES, 10. lipnja 2013.(Hina/AFP), Europska unija i Izrael potpisali su u ponedjeljak sporazum o "otvorenom nebu" koji bi trebao omogućiti povećanje broja izravnih letova i niže cijene, objavila je Europska komisija.

Sporazum je potpisan na rubu sastanka ministara EU-a za promet u Luxembourgu. Po sporazumu, "sve zrakoplovne kompanije iz EU-a moći će imati izravne letove za Izrael iz bilo kojeg dijela EU-a, dok će izraelski prijevoznici moći letjeti prema bilo kojoj zračnoj luci u EU-u", objavila je Komisija.

Liberalizacija će biti provedena postupno tijekom pet godina. Sporazum bi trebao omogućiti povećanje broja izravnih letova između EU-a i Izraela, niže cijene, otvaranje novih radnih mjesta i pozitivne ekonomske učinke za obje strane, rekao je povjerenik za promet Siim Kallas.

Zaposlenici izraelskih zrakoplovnih kompanija štrajkali su u travnju dva dana protiv tog sporazuma smatrajući da bi on mogao ugroziti njihova radna mjesta. Godine 2011. zračni promet između EU-a i Izraela dosegao je 7,2 milijuna putnika.