c S
Dnevne novosti

Josipović: bliži se prvi službeni susret s Tomislavom Nikolićem

11.06.2013 07:10 ZAGREB, 10. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio je kako postoje najave o dolasku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u Zagreb na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, te istaknuo kako dan njihovog prvog službenog susreta nije daleko.

"Ojačala je suradnja na traženju sudbine nestalih, ali i na drugim područjima se stvari poboljšavaju pa se takav trenutak bliži", ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Dodao je kako su "tehnički radni susreti" njih dvojice stalno prisutni, kao što su to bili primjerice oni na Olimpijskim igrama ili u Vatikanu na inauguraciji novog pape.

Predsjednik Josipović kazao je i kako se Hrvatskoj ulaskom u EU otvaraju nove mogućnosti što, rekao je, osjeća po brojnim investitorima iz europskih i izvaneuropskih zemalja koji dolaze u njegov ured i interesiraju se za prometne i energetske koridore. Upitan treba li, kao što to traži guverner HNB-a Boris Vujčić, nakon ulaska u EU žuriti u eurozonu odgovorio je kako je euro naš cilj, ali i obveza. Mišljenja je međutim kako još ne ispunjavamo uvjete kao i da ćemo ih teško ispuniti tijekom narednih tri do pet godina.

Ustrdio je i kako novim Zakonom o obrani nije tražio veće ovlasti Predsjednika Republike. "Nisam tražio veće ovlasti, a ideja mog angažmana oko Zakona o obrani je očuvanje predsjednika kao institucionalne barijere da stranačka politika ne ulazi u Oružane snage", poručio je.

Josipović je opovrgnuo i medijske špekulacije kako između njega i premijera Zorana Milanovića postoji sukob, rekavši kako se svako malo različito mišljenje o bilo kakvom pitanju u medijima interpretira kao veliki sudbonosni sukob. "Mislim da je normalno da ne mislimo o svim pitanjima jednako i da jedan drugog potičemo svako u okviru svojih ovlasti i nadležnosti, a ako povremeno i mislimo različito nije nikakva strahota niti sukob već kvaliteta demokracije", ustvrdio je.

Na pitanje kako bi on regulirao status istospolnih zajednica Josipović je odgovorio da mu nije važno kako se ta zajednica zove te poručio kako svi građani moraju imati jednaku zaštitu, jednaka prava i jednake uvjete. "Ljudi koji žive zajedno trebaju imati ista prava i istu mogućnost regulacije svojih odnosa - to je danas neupitno u našoj civilizaciji", naglasio je.